22 de gener 2016

Castell de Vila-romà - Palamós

Una nova sortida de dijous amb la secció de càmping del CEC; un altre 
Castell de Vila-romà
plaer de trepitjar els llocs i paratges d'aquest país: tan petit i amb tantes coses per veure. Trobada a Sant Joan de Palamós, tocant al Pi d'en Xana, disposats per fer la caminada. Seguim una pista que en poca estona i lleugera pendent ens endinsa una mica al Espai d'Interès Natural de Les Gavarres. Passem una zona de pi blanc castigada pels incendis, cremada el març del 2014, amb troncs ennegrits però amb un sota-bosc de garric, bruc, llentiscle i esparreguera que comença a donar verdor al paisatge. Arribem al Castell de Vila-romà, enrunat, però vestigi del que va ser el país en d'altres temps. Pertany al municipi de Palamós i està situat prop de Vall-llobrega. Documentat ja al 1276 acabà la seva vida el 1812 amb l'ocupació francesa. Des d'aquí surt un corriol que s'enfila entre troncs cremats, pedres i terreny malmès pels incendis fins a arribar al punt culminant: el Montagut i el Dolmen de Montagut que data del 2200 aC i ens parla d'aquests paratges ja poblats des de temps remots. El Club Alpí de Palamós ha fet una bona feina de restauració del dolmen i el seu entorn. El cim del Montagut de 268m, és un mirador excepcional sobre la costa que va del Far de Sant Sebastià i Llafranc al nord fins més avall de Sant Feliu de Guíxols i per l'interior el massís de Les Gavarres.
Ermita Santa Maria de Bell-lloc
Font de Bell-lloc
Retornem al castell baixant amb compte i descendim cap a la riera fins a trobar la Font de Bell-lloc amb una vegetació ja més humida amb heura i brots de cirerer d'arboç.
Seguim la pista per arribar a l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc, ara de propietat privada i encerclada per un mur que no deixa entrar-hi ni, pràcticament, observar-la per fora. Documentada al segle XIII, està inclosa al Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'any 1652 la pesta féu acte de presència al principat i això significà un romiatge regular cap a l'ermita. Fins a principis dels anys setanta del segle XX la població continuà les romeries i aplecs davant de qualsevol dificultat que es trobés, però això s'estroncà a rel de la privatització del lloc.
Forn del Mas Antoniet
Molí del Mas Antoniet
Al cap d'una estona ens trobem amb el Forn del Mas Antoniet i un xic més enllà amb el Molí del mateix nom. En tot el massís de Les Gavarres s'han inventariat, per part de l'UAB, aquestes construccions que daten de principis del segle XVIII, fetes a rel del creixement econòmic i demogràfic de la zona i que formen part del nostre patrimoni cultural. El Forn de l'Antoniet n'és un bon exemple. El Molí de L'Antoniet ja no funciona, ni raja aigua, però l'Ajuntament de Palamós n'ha conservat l'estructura i netejat els seus voltants. Sembla que és datat cap a l'any 1300 i servia per moldre blat o ordi.
Ha estat una ruta interessant que en poc més de 3h ens ha traslladat a temps antics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada