05 de març 2016

Els ibers de Samalús

Prop de Cànoves-Samalús existeix un assentament iber que data dels anys 500 ac. És el Poblat iber del Puig del Castell on s'hi pot arribar en una bonica i interessant sortida matinal.
És recomanable que pugueu gaudir de les explicacions d'un bon entès en la matèria. Nosaltres vem tenir la sort de comptar amb el Marc que ens va anar introduint en la vida i l'època dels ibers. El camí comença al pàrquing del centre cívic de Samalús i s'enfila primer per una pista fins a Can Flaquer. Al cap de poc comença el corriol recuperat del que havia estat el camí dels carboners. Unes escales molt ben fetes de fusta i uns troncs que priven de l'erosió del terreny ens van ajudant en la pujada. Per tota aquesta zona, fins fa poc més de cinquanta anys, encara s'hi feien carboneres per obtenir el carbó vegetal: prova d'això és que l'alzinar que anem passant fins a arribar al poblat, està compost per alzines força joves.
La vista des de dalt, en un dia assolellat com avui, és fantàstica. Dominem la plana del Vallès oriental i tenim la Serralada del Litoral davant nostra amb d'altres poblats ibèrics com el de Puig Castellar, proper a Santa Coloma, i el de Les Maleses, proper a Badalona.
Entrem a la ciutat perduda de Lauro, un dels jaciments més grans amb unes 400 hectàrees de terreny que va ser descobert el 1955. Els ibers prenien aquests puigs per a salvaguardar-se dels atacs d'altres tribus i confegien poblats molt ben estructurats arquitectònica i socialment.
En el del Puig del Castell podem anar resseguint la muralla molt ben conservada de la zona de llevant i algun indici de torres de guaita. Les excavacions es van fent lentament per part de voluntaris i d'estudiants que hi passen el mes de juliol i que, pel que demostra en Marc, tenen una dedicació i una motivació dignes de lloança si tenim en compte els pocs mitjans amb els que compten. Aquestes excavacions, iniciades el 2011, ens obren tot un món desconegut per a la majoria de nosaltres. Agraïm, doncs, la paciència del Marc i el seu entusiasme.
A la tornada, la baixada es fa més lleugera però portem la motxilla més plena de coneixements.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada