09 de setembre 2016

Sant Boi: 1976-2016

Reprodueixo l'escrit que figura a la web de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
Fixeu-vos-hi: només n'han passat 40!, i aquells que hi érem encara hi som. No tots, és clar. N'hem deixat uns quants pel camí. També uns quants ens han deixat: l'Oriol Martorell, en Jordi Carbonell, l'Heribert Barrera, i tants d'altres ciutadans anònims que vam fer aquella corrua de gent pels carrers del poble fins a arribar a la Plaça de Catalunya de Sant Boi. Entre ells, la meva mare. Tots amb la il·lusió d'un començament de procés que continua i del que n'esperem un final esperançador.
Després de 40 anys ens hi tornarem a trobar!

Una diada per a la història

Sant Boi va acollir la diada de 1976 després que el govern espanyol no va autoritzar-ne la celebració al parc de la Ciutadella de Barcelona. La presència de la tomba de Rafael Casanova a la ciutat va ser un factor clau perquè Sant Boi fos finalment l'escenari de la primera celebració tolerada de la Diada Nacional de Catalunya després de la dictadura franquista.
La diada de Sant Boi 2016 retrà homenatge a l'Assemblea de Catalunya , un dels organismes convocants de la massiva concentració de fa 40 anys, amb l'objectiu de fer un reconeixement a l'esperit que aquella plataforma unitària de forces polítiques, socials i sindicals de l'època va representar en la defensa dels drets i les llibertats del país. Durant l'acte es descobrirà una placa commemorativa com a reconeixement al seu paper.
L'acte institucional començarà amb la hissada d'una senyera. De fet, la senyera tindrà un paper protagonista a l'escenari i al conjunt de la plaça de Catalunya. L'Ajuntament de Sant Boi ha fet una crida perquè les persones assistents a l'acte portin també senyeres i perquè els santboians i les santboianes guarneixin amb elles les seves façanes aquell dia.
La Coral Sant Jordi , que va jugar un destacat paper en la diada de l'any 1976 sota la direcció d'Oriol Martorell, participarà en la commemoració juntament amb les corals de Sant Boi per cantar amb el públic assistent el 'Cant de la Senyera' i 'Els Segadors' a l'inici i a la cloenda de l'acte, respectivament.
El periodista Xavier Grasset conduirà l'acte. L' alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, obrirà els parlaments oficials i la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, dirigirà al públic assistent unes paraules enregistrades en vídeo. En el decurs de l'acte es llegiran textos de Jordi Carbonell, un dels oradors d'aquella jornada, recentment mort, i de l'historiador Josep Benet, un dels organitzadors, entre altres. L'historiador Andreu Mayayo parlarà sobre la significació històrica de la Diada de 1976. A l'escenari es projectaran mentrestant imatges de vídeo i fotografies de l'acte de fa 40 anys.
L'Ajuntament de Sant Boi ha convidat a aquest acte institucional de l'Onze de Setembre les màximes autoritats de les principals institucions de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada