02 d’octubre 2016

Camino de Santiago

El Camino. Aquest setembre ens hem vist en cor de fer uns trams inicials del Camino. Amb comoditat, això si, que l'edat ja no està per traginar segons quines motxilles a l'esquena com fan tants i tants joves que hem anat trobant pel camí. Nosaltres hem recorregut l'itinerari des de Roncesvalles fins a Logroño amb la motxilla carregada de l'imprescindible a fi que una de tantes empreses organitzadores del camino ens portessin els embalums més grossos d'un poble a l'altre.
Vem començar, doncs, a Roncesvalles, en un dia clar i vem anar travessant boscos de faigs i camins encatifats de fulles seques fins a arribar a Zubiri en una primera jornada. En aquest tram el camí és agradable i la temperatura adequada per a caminar. Llevar-se d'hora i encetar el camí entremig de quantitat de gent que té el mateix objectiu, parar-se en una font d'aigua fresca i arribar al poble amb la seguretat d'una bona fonda i un bon menjar.
Descans agraït i passejada per conèixer la contrada i tornar-hi l'endemà seguint el peregrinatge que al cap d'unes quantes jornades ens portarà a la fi del viatge. Diverses són les raons per encetar aquest destí: culturals per a uns, religioses per a d'altres, o merament turístiques per a molts, però amb el somriure als llavis, la voluntat de l'esforç i un "buen camino!" a cada trobada.
El segon dia ens porta fins a Pamplona, tranquil·la, molt restaurada i cuidada, amb uns parcs que comencen a anunciar la tardor i amb una moguda de capvespre, amb la companyia d'una jaqueteta, entre vins i pinxos  que ens escalfen la nit.
La següent jornada la fem entre camps de blat i ordi segats i tractors que llauren, un cel ennuvolat i un vent una mica gelat quan arribem a l'Alto del Perdón.
Passem pel costat de camps de gira-sols ja madurs i pobles deserts i anem timbrant "la compostelana" a les esglésies que han estat testimoni del pas de tanta gent. Arribem a Puente de la Reina a bona hora per fer un mos i una volta pel poble veient el pont que va fer edificar aquella reina que es va apiadar dels peregrins, temps ha, i els va facilitar el camí per travessar el riu. La pluja ens ha saludat una estona però no ens ha fet perdre l'humor.
L'endemà, fins a Estella, ens espera un camí travessant camps daurats i vinyes i poblets que, com Mañeru, es desperten poc a poc d'una diada de Festa Major. Trams de calçada romana, vestigi d'un temps de conquesta, ermites i castells a la llunyania. Estella és una ciutat navarresa amb la història del carlisme ben endins i on encara hi ha trobades i rutes que en recorden aquest passat.
Sortint d'Estella les Bodegues Irache ens obsequien amb una font de la que raja vi. N'omplim la cantimplora i en bevem a raig per enfortir el cor i l'esperit! I continuem admirant els camps d'espàrrecs i els camins que es perden a l'horitzó, entre núvols i ventades, esglésies i pobles fins a arribar a Los Arcos on ens sorprèn la seva animació i la bona taula.
En la darrere etapa per terres navarreses pugem i baixem lloms suaus, camps i pinasses i fem una parada a Viana, ciutat de prínceps on hi ha enterrat, fora de l'església, el Cèsar Borgia, per a escarni i trepig de tots durant segles i segles.
A partir d'aquí entrem a La Rioja, terra de bons vins i acabem en l'animada nit de copes de "tintos" i "blancs! i pinxos de la seva capital: Logroño. Els carrers bullen plens de jovent i músics i nosaltres ens afegim a la festa, que és cosa de celebrar que tot ha anat com una seda i que encara tenim ànims de ballaruca i festa
Tornem cap a casa, uns a Sabadell i l'altra a Badalona, amb el regust d'una fita aconseguida i amb els ànims de poder-la continuar properament. La caminada ens ha propiciat una amistat i unes experiències que continuaran malgrat la feina de cada dia. Com deia el poeta: "caminante no hay camino, se hace camino al andar" Buen camino a tothom!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada