21 de novembre 2016

Jaciment Ibèric de la Font de la Canya

Molt interessant i molt recomanable. El jaciment ibèric de la Font de la Canya situat a Avinyonet del Penedès és una descoberta del món dels ibers, un viatge en el temps que permet conèixer com vivien els nostres avantpassats dedicats a l'emmagatzematge i distribució de cereals i de vi.
En un lloc envoltat de vinyes de fulla groguenca en aquests dies de tardor, s'estan fent encara excavacions en una àrea que s'estén i creix cada vegada que graten el terra. Les activitats relacionades amb el món de la vinya i el vi es remunten al segle VII aC. i continuen fins el segle V, III i I aC.
S'estan destapant les sitges que servien per a guardar els cereals que daten de tres èpoques diferents i, al mateix temps, una sèrie de construccions que evidencien una intensa activitat humana: l'edifici del sacrifici ritual, l'edifici del podall de vinya, el de la ceràmica, el de les àmfores i el del ferrer.
En tots ells s'han trobat restes. No s'ha trobat encara el poblat, que es preveu no gaire lluny de la zona, però segur que la il·lusió i empenta dels arqueòlegs que estan fent les excavacions els portaran a l'objectiu d'anar destapant vida i costums d'aquest poble de comerciants i mercaders. Val a dir, que hem tingut una guia excel·lent, la Mireia, que ens anava posant al dia de l'historia i històries passades i ens ha fet fruir de la visita.
Els ibers, eren pobles mediterranis que ocupaven la franja litoral que anava des d'Andalusia fins al principat de Catalunya i van desenvolupar una societat comercial important. A partir d'aquestes excavacions n'anem sabent cada vegada més coses; el llenguatge que van crear en deu dir moltes més però encara no s'ha sabut interpretar.
El lloc ombrívol de la Font de la Canya als afores d'Avinyonet va tenir unes característiques adequades per al desenvolupament de les activitats i, també, per a la conservació de les restes que han arribat fins als nostres dies. 
A l'acabament de la visita es pot fer un tast de cava a les bodegues que hi ha a l'entrada del recinte, aquest fet i emmagatzemat per un "iber" actual i que et deixa molt bon regust de boca.
De moment, cal concertar la visita. S'està acabant de construir un Centre d'Interpretació on els visitants podran contemplar els utensilis que són testimonis d'un temps passat i un audiovisual reconstruirà la seva vida; sembla que tot plegat estarà llest el mes de març del 2017: esperem que, les dificultats que un projecte així comporta, no siguin gaires i es pugui estrenar al temps previst; allà ens hi trobarem de nou!
No us ho perdeu!

1 comentari:

  1. Aquest no l'he visitat però m'ho anoto. El que he visitat és la fortalesa dels Vilars d'Arbeca - Lleida, molt molt interessant. Repeteixo gràcies per compartir. Abraçada. Joana

    ResponElimina