13 d’agost 2019

Més rotllo, un altre rotllo

M'han comentat que el rotllo se'n va de Montgat. No pot ser!
EL ROTLLO de MONTGAT, així en majúscules, és de Montgat.
Un poble mariner, el primer poble del Maresme segons les convencions dels geògrafs, els polítics o els gestors de l'àrea metropolitana, que jo no ho sé qui va decidir que el Maresme començava a Montgat. Els de Badalona sempre hem vist com a natural la frontera que marca el Besós.
Un poble partit per la NII, per la primera via de tren que va circular a l'Estat Espanyol, per una de les primeres autopistes de peatge, i car!, que hi ha hagut i encara funciona —l'autopista i el peatge—, tallat per el que se'n diu "la pota nord"; a redós de la Conreria i del mar, amb una platja cada vegada més minsa.
Un poble una mica "menjat" per Badalona, un poble sense port —col·lapsat pel Port del Masnou—i més modernament pel de Badalona,   sense quasi pescadors, ja! Amb poques activitats culturals a no ser per la Coral del Centre Recreatiu que porta el seu nom per tot arreu, i pel teatre (crec que encara n'hi ha) o per les activitats de la Biblioteca Municipal Tirant lo Blanc o el Poliesportiu; un poble amant de les tradicions, les sardanes i la trobada dels veïns pels carrers, a l'estiu, prenent la fresca i fent arrossades o botifarrades comunitàries; un poble que celebra Sant Jordi i Sant Joan.
I tenien en el seu historial la permanència del rotllo de peix. I estan a punt de perdre-la!
Jo no sé qui pren les decisions, ni com es prenen. No sé si és una qüestió que el "poble" està d'acord en perdre, o no l'ha volguda mai; no sé si s'ha fet una consulta o es tira pel dret com tantes coses en aquest país. 
No sé si és que no és rendible, o poc turístic, o poc tradicional. No sé si fa nosa o obeeix a algunes raons desconegudes i poc comprensibles per a la població. Només sé que està a punt de marxar.
Sembla que al Masnou, o sigui, al poble del costat. No sé si al Masnou ho han demanat per refer la població, que crec que amb el Port que tenen deuen poder anar tirant. No sé si és que tenen més pescadors o més pesca, que se m'acut, sense saber-ho, que no deu ser això. Ho dic, perquè a Badalona tampoc en queden de pescadors ni de pesca.
I el rotllo havia esdevingut una activitat genuïna d'un poble que malda per estar present al mapa, voltat de carreteres, però, al cap i a la fi, present en el mar Mediterrani.
Només puc dir: montgatines i montgatins, per poc que pugueu, no us ho deixeu perdre!
Se m'acut que, potser, es poden trobar altres solucions o alternatives. No és que no es vulgui donar una mica de peix al Masnou, ni que ara hagi de ser una qüestió de competència entre poblacions, veïns o ajuntaments. No es tracta de dir: tu si, jo no; jo si, tu no. No es tracta de "desvestir un sant per vestir-ne un altre" com diu l'expressió catalana.
Que tal si es fa un mes, o una setmana, a Montgat i un altre al Masnou? I es fa la propaganda d'utilització del passeig que enllaça les dues poblacions. Us imagineu?: un passeig a la vora de la mar, sentint les onades i veient l'escuma blanca; pugeu al tren i aneu fins al Masnou o Ocata i passegeu tranquil·lament fins a Montgat, sense molèstia de cotxes ni carreteres, oloreu la marinada i acabeu el passeig al Rotllo de Montgat, amb bon peix i econòmic; amb algun "xiringuito de platja" obert, a punt per cuinar la mercaderia, per posar-vos les botes i llepar-vos els dits! I el mateix trajecte a l'inrevés. A peu o amb bicicleta, corrent o a poc a poc; i per a totes les edats! Un exercici plaent amb un acabament gastronòmic; i de regal una copa de cava, mirant al mar!
Jo crec que parlant amb RENFE no hi hauria d'haver problema: exploteu lo de la primera línia de tren, el túnel i el turó, les vistes de l'aigua tant en bon temps com en temporal. I, penso, que es podria posar alguna barca del Masnou a mig camí per a fer comprensible l'art de la pesca amb una visita guiada. A l'estiu un bon bany canviant-se a les casetes de colors; a l'hivern prendre el sol dalt del Turó que ara ja teniu arreglat. Si, ja ho sé, sona a broma, oi? Doncs, no! No ho és. 
No sabeu pas la gent que tindríeu amb un bon màrqueting, i propaganda al facebook, als whatsapps o a la revista Descobrir: un itinerari per famílies amb nens, vàlid a l'hivern i a l'estiu.
Només cal creure-hi! I que algú llenci la primera pedra, i que hi hagi un esperit de col·laboració entre pobles. Quantes guerres s'han guanyat així!
Ei, montgatins i montgatines!, si és que de veritat us interessa, si és que no voleu perdre el títol de poble que conserva un costum ancestral, costum que d'altres han perdut!
I de en tant en tant, instaureu el dia del ROTLLO, amb proclames, amb sardanes i amb cants de coral. Jo crec que ho podeu aconseguir. I si necessiteu ajuda, ja ho sabeu, podem escriure més rotllos.
Ja veureu com d'aquesta manera es forma un bon rotllo, un altra rotllo! Més rotllo!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada