19 de novembre 2019

Pedagogia compartida: Catalunya i Occitània

 En el marc del cicle "Pedagogia compartida: Catalunya i Occitània" organitzat pel Club Amics de la UNESCO, es celebrà, el dia 14 de novembre, una conferència al Centre Cívic Casa Golferichs  feta per Marçal Girbau, soci i professor dels cursos de llengua occitana que es porten a terme des de fa alguns anys al CAOC.
La presidenta del CAOC, Núria Comas, presentà l'acte fent una breu exposició sobre els orígens de l'Entitat i les activitats que s'hi fan relacionades amb la formació de l'occità i la relació Catalunya i Occitània.  
La conferència "Les contribucions del CAOC a les relacions catalano-occitanes en l’àmbit educatiu" posà de manifest les arrels històriques, culturals i lingüístiques d'ambdós territoris que ja a l'Edat Mitjana intentaren fer un sol Estat en ambdues vessants dels Pirineus ocupades, avui en dia, per l'Estat Espanyol i l'Estat Francès.
Recordem que l'any 1977 surt, publicada al diari Avui, una CRIDA OCCITANA signada i promoguda per Josep Maria Batista i Roca, Joan Amorós i Enric Garriga Trullols, aquest últim secretari general del CAOC i president fins el 2011. En aquesta CRIDA, es recorden els lligams que uneixen Catalunya amb Occitània i que perduren encara avui en dia. Relació que és l'eix primordial de l'existència del Cercle d'Agermanament Occitano-Català en territori català, tal com estat reflectit en els Estatuts de l'Entitat:
  • Intensificar els lligams de germanor que existeixen entre les terres de llengua i cultura catalanes i les de llengua i cultura occitanes, mitjançant tota mena de manifestacions de caire cultural, científic, artístic, recreatiu i, en general, totes les que contribueixin a promoure i difondre ambdues llengües i cultures.
  • Fomentar l'intercanvi de coneixements i la investigació científica i l'organització de conferències, premis, exhibicions, representacions, col·loquis, reunions i altres actes sobre temes relacionats amb els espais occità i català.
  • Promoure i afavorir el treball en xarxa entorn dels objectius que ens ocupen, i la col·laboració i/o partenariat amb altres entitats i associacions.
El 2006 a l'Estatut de Catalunya, l'occità esdevé llengua oficial a l'article 6.5 que diu: "La llengua occitana, denominada aranès a l'Aràn, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya, d'acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística".
A partir d'aquí, el CAOC, organitza cursos d'occità des del nivell bàsic fins al nivell avançat i el curs de conversa i manteniment de l'occità, tant a nivell presencial com a distància.
Altres activitats fan possible l'aprenentatge de la llengua en les vessants més pràctiques i donen oportunitat als alumnes de compartir, expressar-se i fer-ne un ús social a través de trobades amb occitans, sortides a Occitània, participació a l'Escola d'Estiu Occitana a Vilanòva d'Òt, presència a manifestacions de reivindicació de l'occità, assistència a la Jornada de la dictada Occitana, presentacions de llibres, conferències, possibilitat d'assistir a xerrades amb occitanistes vingudes del país veí, possibilitat de lectura de textos i llibres occitans, concerts de música occitana, aprenentatge de cançons i danses occitanes i celebració de jornades festives de retrobament entre occitans i catalans com les que es fan al Port de Salau a l'agost o els Fócs de Sant Joan a Montsegur.
En Marçal Girbau va fer una interessantíssima conferència sobre l'estat de la llengua occitana quan s'han complert ja els deu anys de l'oficialitat a l'Estatut de Catalunya, que, a Catalunya, es refereix a la parla aranesa oficial a la Val d'Aran.
Queden encara aspectes pendents de resolució com són la validesa dels cursos en títols oficials que permetin la formació i l'ús obligatori del coneixement de la llengua en territori aranès, els certificats oficials expedits per les Universitats i per la mateixa Generalitat de Catalunya, les equivalències universitàries per a exercir com a professor de llengua tant en territori català com occità i l'abordatge de nous reptes d'ús lingüístic a Catalunya, a l'Aràn i a Occitània.
Els cursos que porta a terme el CAOC estan dirigits a: lingüistes, romanistes, filòlegs, estudiants d'Humanitats, estudiants de traducció i interpretació, estudiants d'Història, docents. Guies turístics o personal de l'Administració, socis i simpatitzants del CAOC, historiadors, estudiants de Ciències Polítiques i, en general, a persones interessades en l'aprenentatge de llengües.
L'Equip Pedagògic de l'Escòla del CAOC i la Junta Directiva de l'Entitat vetllen per al seu desenvolupament i per a oferir un aprenentatge que motivi als estudiants i els ofereixi un nivell altament equiparable als millors resultats en llengua occitana.
El 2019 s'han incrementat el nombre d'activitats de l'Entitat amb l'afany de donar a conèixer l'occitanisme tot seguint una línia d'actuació basada en la descoberta, la sensibilització i la transmissió de la cultura i la història occitanes i les seva relació amb la cultura i la història catalanes: xerrades, sessions de cinema occità, visites guiades en occità i activitats festives.
Donem les gràcies al Marçal Girbau per la seva disponibilitat i la xerrada feta així com a tots els assistents. Donem les gràcies al Centre Cívic Casa Golferichs per deixar-nos la sala. Donem les gràcies al Club Amics de la UNESCO per donar-nos l'oportunitat de poder explicar la nostra trajectòria i els nostres objectius. 
Gràcies sobretot a l'Efrén Beltrán, organitzador del cicle, amic sociolingüista i occitanista, per haver comptat amb nosaltres, pel seu esforç i per la seva dedicació. Esperem poder continuar col·laborant  en el futur.
 Al CAOC us esperem als cursos de formació i a totes aquelles activitats en les que vulgueu participar! Sempre sereu ben rebuts!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada