06 de novembre 2019

Pensament

PENSAMENT (Viola tricolor hortensis)

Pensaments (títol original francès: Pensées) és el títol d'uns reculls pòstums de Blaise Pascal destinats a ser una apologia del cristianisme, amb to marcadament ascètic. Les notes van ser publicades el 1670 i els manca l'ordenació definitiva en format de llibre, tot i això han influït notablement diversos pensadors i religiosos. Destaca el seu pessimisme existencial.
En aquesta obra, Pascal defensa una societat jeràrquica governada per un rei il·lustrat que no tingui aspiracions d'esdevenir un tirà. Aquest rei ha de garantir sobretot la pau social, encara que sigui a la força. Ha d'intentar contenir els baixos instints del poble, ja que l'ésser humà té un component essencial de tristesa que el pot fer provocar avalots per intentar millorar la seva vida.
La vida humana està governada pel pecat, especialment l'orgull i la luxúria, que fan que la persona no es deixi guiar per la raó. Un altre risc és deixar-se guiar per les aparences, ja que els sentits i la imaginació són enganyosos. Ser conscient de la seva situació és un dels fets que distingeix l'ésser humà dels animals, i font de la seva grandesa, malgrat que el porti a la infelicitat. Aquesta grandesa l'ajudarà a apropar-se a Déu. 
 
Els Pensaments de Pascal han estat traduïts al català per Miquel Costa (Ara Llibres / Fundació Pere Coromines, 2015). 



Per damunt dels cims i els sembrats
enmig de la resplendor -
qui pot endevinar-los,
qui els pot atrapar?
Els pensaments es bressolen,
la nit és callada,
els pensaments són lliures.
Només els endevina una,
que hi ha pensat,
per la remor del boscam,
quan ningú més no vetlla
excepte els núvols que passen -
El meu amor és callat
i bell com la nit.
                             Hugo Wolf

Recordeu-ho sempre: ELS PENSAMENTS SÓN LLIURES 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada