30 de maig 2025

Dàlia (Dahlia)

La dàlia



Colliré una dàlia
que tingui cent pètals
com paperinetes
on cauen les gotes
del rou de la nit,
i sobre la pàgina
les vessaré totes
perquè es tornin lletres
i pugui fer els versos
que el cel hagi escrit.
Me'ls dictarà l'aire
amb l'olor que exhalen
la mel de les bresaques,
la fruita i les flors...
Jo podré escoltar-ne
la dolça tonada,
i per a vosaltres
serà font de versos
nascuts de la dàlia
que al sol s'ha desclòs.

                                (Joana Raspall)

28 de maig 2025

Caminant amb Víctor Català per l'Escala

Avui, una de les grans. Una escriptora, una dona avançada al seu temps i que va haver d'escriure amb sinònim per poder publicar.  Caterina Albert nasqué a l'Escala i no se'n va moure, tot i que algunes fonts afirmen que viatjà per Europa, sobretot a Itàlia i alternà l'Escala amb Barcelona. Més coneguda per la seva obra "Solitud", nosaltres hem volgut fer-li un homenatge amb el segon volum del recull de Contes editat pel Club Editor. Un recull que parla de la infantesa, de les dones que amagaven pel fet d'haver tingut un fill "il·legal", de la política del seu temps amb el rerefons de la Setmana Tràgica, de feminisme, del dolor, de la fragilitat, de la violació i de la força dels personatges.

Són uns contes que s'han de llegir i rellegir perquè sempre trobarem alguna cosa més que la Víctor Català ens vol dir des de la seva opció de persona lliure que no atén a convencions socials ni polítiques, que esdevé una critica al seu temps, respectuosa amb la diferència. Ella mateixa ens diu en la presentació d'aquest segon volum: "El remei, doncs, per a mantes xacres de l'opinió consistiria en la llibertat d'actuar, de manifestar-se francament totes les opinions; però... Però hi ha moments oportuns i moments inoportuns per aplicar-lo, aquest remei, i abans d'obrir la boca cal escatir si l'actual, de moment, és propici a la llibertat o si, per contra, i tant aquí com a Pequín, el mos...pels altres, és el distintiu i l'aspiració suprema de tantes minories..."

Víctor Català és narració, és llibertat de pensament i és riquesa de llenguatge. D'un llenguatge que, per a nosaltres catalans del segle XXI, ja hem de rebuscar al diccionari; tantes paraules perdudes, tantes paraules foranes que ens han empobrit la manera de parlar. Perquè, tot i que vulguem saber molts idiomes, hem de conservar el nostre; tot i estar tan influenciats pel castellà i l'anglès, hem de utilitzar el nostre. Reivindicar-lo, reaprendre'l, usar-lo a tot arreu encara que ens costi o ens faci sentir estranys amb nosaltres mateixos. En fi: creure-hi!

I hem caminat pels voltants de l'Escala en un dia ja força estiuenc amb la lectura d'algun conte del recull de Contrallums i La Mare Balena. Hem sentit la fragilitat i la innocència de la mare Jesús Maria de la Purificació a Conversió, amb el marrec eixelebrat i incendiari de la lluita als carrers durant la Setmana Tràgica, i la "bogeria" que porta al perdó i a la conversió de l'al·lucinació del fill perdut. 

Hem patit, encara que no hem pogut acabar de llegir, amb La Pua de Rampí quan la pubilla marxa amb la coca de pinyons i anxoves salades i dauets de codony cap a Suriola i torna cap a casa havent-se entretingut una mica massa, apressant el pas un poc neguitosa per la proximitat de l'hora llostre... quan percep la bafarada agra de vi negre, de tabac recremat, d'immundícia... 

Ens hem deixat de llegir La mare balena que ja estava preparada, però, no hi ha temps per a tot. Que no en dic res perquè us el pugueu llegir sencer i sabreu que el senyor mestre de la vila, així que hagué esment de la tragèdia, congregà els alumnes a l'aula per fer-los veure com les petites causes produeixen grans efectes.

I en homenatge a tots els contes hem començat la ruta davant l'estàtua del Petit Príncep que, des de la roca, talment la sireneta, es mira el poble de l'Escala, un poble mariner esdevingut ben turístic a l'estiu.

Hem pujat, barrets a la closca, tapats braços i cap per no agafar una solellada, cap a l'ermita de Palau. Un jaciment medieval que pertany al municipi de Torroella de Montgrí, un petit temple romànic en ruïnes i vestigis d'un petit poblat que tindria els seus orígens en època romana. No s'ha pogut precisar la cronologia del jaciment encara que algunes de les restes ceràmiques trobades fan sospitar que aquest paratge ja estava habitat entorn el segle II aC, on s'hi hauria ubicat una vil·la romana. De fet, la vil·la romana, que ha originat el topònim, presenta vestigis en una extensió molt considerable i es trobaria a prop de l'important camí d'Empúries, una antiga via romana que creuava el massís del Montgrí i connectava Empúries amb Girona.

Hem pogut descansar a l'ombra entre ciris encesos i imatges religioses que ens han fet sospitar que encara s'hi deuen fer algunes trobades o aplecs, no ho sabem.

Continuem el camí amb els vorals ben verds i florits. Un camí arbrat que acaba en una recta ben llarga amb pins a banda i banda i que ens porta fins el mirador de Punta Ventosa on ens retrobem amb el mar. Avui, un dia lluminós, l'aigua brilla sota nostre, les onades tranquil·les acaricien la roca i el penya-segat i ja pensem en capbussar-nos-hi una mica més endavant, quan estiguem un xic més acalorats.

A partir d'aquí anem vorejant la costa pel GR convertit en camí de ronda. Un camí de pujades i baixades que ens fa alentir el pas: cal mirar bé on posem els pals i els peus, cal cercar el lloc més adient per anar baixant sense relliscar ni fer-nos mal, cal pujar a poc a poc, alçant bé les cames i anant amb compte amb troncs i branques que sobresurten dels arbres. L'espectacle de costa és superb, però hem de mirar a terra, ajudar-nos si cal, que tots i totes tenim ja una edat. Ai!, com recordem quan saltàvem lleugers com daines i isards! 

El camí es fa lent. Hem d'anar parant i esperant a tota la colla, no treure'ns els barrets del cap i anar xarrupant de les bosses d'aigua que portem a les motxilles. Arribem a racons de cala ben reduïts, quasi per a bany individual. A peu d'aigua descansem i admirem com uns joves estan ben fresquets banyant-se a l'aigua transparent, amb matalàs d'escuma o sense.

Tornem a enfilar-nos amunt pel guirigall de rocs i pedres i traspassem una zona ben florida de sempreviva, els botonets grocs que semblen d'or entre flors blanques diminutes. Quin goig de natura! I sense gaire gent; bé, sí, un jovent que baixa el que nosaltres pugem com cabres saltironant.

I, en determinat moment, mentre esperem, prenem la gran decisió: ens quedem aquí mateix a dinar. Uns a sobre els rocs del camí, altres, que ja glatien feia estona, cap a dins de l'aigua. Unes sirenes dins el mar, una remullada ben plaent, un treure`s la calda de sobre. Els altres dinem i, sobretot, bevem. Una bona estona de repòs, que ja és hora de migdia i ens cal remuntar encara una estona més per sobre del Racó del Rec Fondo. Llegim i marxem.

Ara cal continuar parant esment del sòl pedregós i de les arrels dels arbres. I, sobretot, no anéssim gaire més cap a la dreta: el tall de roca és prou profund i potser no cal caure a l'aigua de tant amunt. Resseguim el GR tot i que hi ha un caminoi ben bé per la punta de l'espadat, però no ens hem refiem, que un mal pas ens pot costar una remullada no volguda. Sempre veient el mar, és un tram ben bonic que passa entre arbres baixa fins a arribar a les envistes de cala Montgó, un racó de Costa Brava tal com ens diu la cançó. A la punta de la petita península, la torre de vigilància encara esguarda si venen pirates de mar enllà.

A tocar d'aigua ens fem la foto obligada de conjunt, un cop ens hem aplegat tots i totes. Ens la fa aquell noi que adopta unes postures ben divertides per fer una foto! (No la que s'eixarranca, no!, el que s'ajup!).

La segona gran decisió ha estat escurça una mica el camí, que l'excursió és prou llarga i hauríem d'arribar abans de fer nit. I ens deixem la volta al penyal de la torre i la pujada fins dalt. Travessem la urbanització de la cala, ja plena de gent que no deu treballar un dimarts de maig (que nosaltres també en portem una de noia d'aquestes) i que ens meravella que hi hagi tanta gent que pugui gaudir en dies laborables.

Arribem altra vegada a la costa. Segons uns wikilocs queden uns cinc quilometres per l'Escala, en d'altres menys, però: Així i tot, donem al possibilitat que, qui vulgui, es quedi a fer mandra per aquí, els altres anem més lleugers cap als cotxes i els recollim més tard. Tercera gran decisió: decidim fer tots plegats els cinc quilòmetres que potser queden!

Anem vorejant la costa per sobre l'espadat per un camí més planer, sense tan rocam i gaudim més de les vistes de l'aigua. Al fons, el golf de Roses,i el poble de Roses, Empuriabrava i darrere de la punta que es divisa, Cadaqués que no veiem des d'aquí.

Però aquest tram se'ns ha fet curt i ja podem albirar l'Escala amb el seu port. No us refieu —ens diu una companya assenyada— és més llarg del que sembla! Al cap de poc ja voregem el port, sota un sol que encara crema i encetem el passeig a la recerca d'un bar amb taules a l'ombra. Empresa difícil; totes les ombres ocupades. Encara bo que, al final del passeig, hi ha una gelateria que té begudes de llauna fresques i... gelats! Una delícia de gustos i colors per acabar la jornada.

La Víctor Català? L'hem abandonat al passeig que ens ve més de gust llepar sucre o beure alguna torrada suau. Segur que ella, dona de món, haguera fet el mateix! 

Això sí, la darrere recomanació: no deixeu de llegir els tres volums dels contes. Us ho passareu tant bé com menjant un gelat a la fresca!

 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/caminant-amb-victor-catala-per-lescala-215486306

23 de maig 2025

Per molts anys!

I un més, avui! 
 
Encetem la dècada del 7. És maco el 7, si no fos pel que significa anant al davant. Però, hem arribat fins aquí, qui ho diria. 
 
71 són ja molts anys i tinc poca cosa a dir. No soc jove, ja, encara que la gent s'entesti a prolongar la joventut fins als 80 i 90 anys; però jo penso que als 70 ja ets gran; et mereixes ser gran! És la reivindicació d'un dret. Arribar a gran no és fàcil. No tothom hi arriba. Fa il·lusió i al mateix temps una mica de basarda quan penses que en queden menys dels que has viscut. I a mi, encara em fa il·lusió la vida. Encara que hagi de deixar de fer coses i adaptar-me al que anirà venint. Les limitacions físiques, la soledat, la poca agilitat de pensament; l'adonar-se'n que coses que podies fer et costen el doble de temps que fa uns anys en fer-les. Observar que el món va deixant de ser el que has conegut: ara amb més màquines, més impersonal, més distant, amb uns contactes només de WhatsApp o amb el començament d'IA. Que truques per telèfon per informar-te de quelcom o demanar que vinguin a arreglar alguna cosa i et contesta una màquina que ni t'entén encara que t'entestis a articular bé els fonemes catalans.
 
Em veig amb la mirada perduda mirant el pati: les margarides i l'orquídia que floreix cada any; el romaní i la menta, els ciclàmens a l'hivern i l'hortènsia si aconsegueixo que duri un any! Mirar el pati, perquè ja no puc treure el cap per la finestra i veure la punta de la Tossa Pelada, ni la plana de Solsona.

Aguantar cantant i anant als concerts; pintar quadres que ara, no ho havia fet mai, penjo per la casa. I recordar les caminades que, possiblement, es van acabant.  I mirar les fotos de viatges que em faran reviure llocs i coneixences i companyies del passat.

Ui, que melancòlica estàs Núria, em direu. Però em sento sempre així abans de fer un any més. Ploro una mica la vigila, intento fer el cor fort el dia que toca i l'endemà torno a tirar endavant. Fins que no pugui; que això també vindrà.

Demà em toca revisió dels audiòfons que fa ja més de vint anys que porto. Em compraré un ram i encarregaré unes pizzes vegetarianes per dinar. Avui he fet un pastís de iogurt, poma i plàtan sense sucre. Però demà, si en trobo, em regalaré quatre ostres i el llibre de la Memòria dels Catalans d'en Borja de Riquer; ei, si a Badalona hi és! que cada vegada perdem més llençols a les bogades.

Ja veieu, tot molt quotidià, molt de cada dia, per arribar al 24 del mes sense gaires escarafalls.

No convidaré ningú. L'any passat amb els 70, tampoc ho vaig fer. Me'n vaig anar als Banys de Sant Vicenç i em vaig fer un trau a la templa anant a veure la neboda gran que, possiblement, no trucarà. La petita no ho sé.

Però, malgrat tot, estaré encantada de fer un any més. I em faré alguna foto a mi mateixa —un selfies, en diuen, que costa molt dir-ho tot en català i sembla que ets més modern en anglès—. I d'aquí uns anys, si hi arribo, me la miraré i em diré: mira com estaves de bé als 71 anys!


                                    En hores buides,

si m’entengués, la lluna,

li parlaria.

Sóc poca cosa:
com pot ser gran la pena
que porto dintre?

El temps no passa,
només passem nosaltres;
en diem viure.


Gran companyia

la dels records que sempre,
fidels, retornen.

Jo caminava
creient que estava quieta
i el món corria. 

 (Joana Raspall)  

PER MOLTS ANYS, NÚRIA!

21 de maig 2025

Mesopotàmia turca (i IV):d'Adiyaman a Ankara

Nemrut bé val el viatge. De fet, tot el país. Un país ple d'història, de misteris, de coneixement i de descobertes a cada pas, però Nemrut és més que aquella foto de les propagandes dels viatges o dels documentals. Té un aire especial. Es respira un atmosfera diferent. S'està una mica més prop del cel, o d'Alà, o de Mitra, o dels arameus, o dels armenis; com vulgueu.

El jaciment arqueològic de Nemrut és un dels jaciments més excepcionals, situat a uns 2000 metres d'alçada i que conserva unes impressionants estàtues creades l'any 38 aC per ordre del rei Atíoc per envoltar la seva tomba. Declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO pel seu valor artístic únic considerant la creació del seu paisatge com una de les empreses més colossals de l'època hel·lènica. 

El rei Antíoc I de Commagena va fer construir al cim de la muntanya una tomba santuari flanquejada per enormes estàtues de si mateix, de lleons, àguiles, i diversos déus de les mitologies grega, armènia i iraniana. Amb el temps, els caps de les estàtues estan escampats per terra. Les mostres visibles de danys que s'observen als caps (en particular, als nassos) suggereixen que probablement van ser deliberadament enderrocats pels seguidors del moviment iconoclasta. Les estàtues no han estat restablertes a les posicions originàries. El lloc també conserva diverses lloses de pedra amb figures en baix relleu que es pensa que formaven un gran fris. Aquestes lloses mostren avantpassats d'Antíoc, d'orígens grec i persa. 

El recinte té diferents terrasses. La terrassa nord va ser utilitzada com a punt de trobada dels pelegrins que pujaven pels diferents camins existents als vessants de la muntanya. Les estàtues colossals d'un lleó i d'una àliga flanquejaven l'entrada. Malauradament, aquesta és la més malmesa de les tres terrasses.La terrassa oest presentava cinc estàtues colossals de figures assegudes de 9 metres d'alçària. Actualment els caps es mostren escampats als seus peus. Una llosa representa l'anomenat lleó astral, considerat un dels més antics horòscops del món, i d'interpretació incerta. A la terrassa est tot i que les estàtues sense cap són similars a les de la terrassa oest, la seva posició és diferent: una escala monumental condueix als altars, mentre que dues escales laterals condueixen als déus col·locats a sobre. 

Al recinte s'hi puja a peu després que uns jeeps et deixin al centre de compres. El desnivell es fa a poc a poc, pujant unes escales força amples, parant a respirar de tant en tant i a admirar el paisatge que s'estén als teus peus: uns sense fi de muntanyes pedregoses amb caminets que les creuen. Et sembla estar a la punta del món. 

Què ho deu fer que un home, rei, però home al capdavall, es faci construir una tomba aquí dalt? El desig de poder predomina encara al regne dels morts? Els que tallaven les escultures, què devien pensar? Perquè, aix+o sí, sembla que els va estalviar portar la pedra de lluny, ja que el mont és d'allò més pedregós. Sense ni un bri de vegetació, ben bé a sol i serena.

"En ser derrotat l'Imperi Selèucida pels romans el 190 aC en la batalla de Magnèsia, va començar la seva decadència i la divisió del seu territori en diversos estats. El Regne de Commagena va ser una nació selèucida successora que va ocupar un territori entre les muntanyes del Taure i el riu Eufrates. L'estat de Commagena aplegava un ampli ventall de cultures que va permetre al seu líder Antíoc I, des del 62 aC al 38 aC, dur a terme un projecte religiós peculiar, vinculat a la seva dinastia, i en el qual s'inclou no sols divinitats gregues i perses, sinó que també es divinitza el mateix monarca i la seva família. Aquest impuls religiós va obeir probablement a la voluntat d'Antíoc per unificar el seu regne multiètnic i reforçar l'autoritat de la seva dinastia. Antíoc va impulsar aquests cultes com a via per assolir la felicitat i la salvació del seu poble. Molts dels monuments del mont Nemrut són ruïnes del culte imperial de Commagena. L'àrea més important del culte era la tomba d'Antíoc I, decorada amb estàtues colossals de pedra calcària. Malgrat que el culte imperial no va prosperar gaire després de la desaparició d'Antíoc, altres successors seus van fer construir les seves pròpies tombes també al mont Nemrut. La muntanya roman coberta de neu durant aproximadament la meitat de l'any, factor que ha ajudat a l'erosió dels seus monuments i al seu estat actual de ruïna". (extret de Viquipèdia).

Oblidat durant segles, el cim del Mont Nemrut ha aconseguit despertar la curiositat d'arqueòlegs, viatgers i turistes. Nosaltres baixem amb la sensació del deure acomplert per continuar seguint les petjades dels romans.

El dinar el fem al costat del Pont Romà de Septimi Sever.  El pont fou restaurat per aquest emperador romà. Es van erigir quatre columnes corínties en les extremitats del pont: dues per l'emperador i la seva esposa Júlia Donna i dos a l'altra costat pels seus fills. És considerat com el segon pont d'arc romà més gran dels que es coneix avui en dia, aixecat sobre dues roques en el punt més alt del riu.

Després d'una amanida estival, ja en un dia de sol i calor, ens aturem per visitar el Túmul de Karakus, un mausoleu pertanyent a les dones de la família real de la Commagena, conegut com el Túmul de les Princeses. Un monticle herbei al que se li pot donar la volta caminant per sobre una passera de fusta i flanquejat per columnes i pedestals amb estàtues. Des d'aquest lloc una mica enlairat podem veure encara, a l'horitzó, el Mont Nemrut i la vasta planura que el separa del túmul.

Adiyaman és una ciutat que. en si, no té res d'especial, però fou una de les que va patir més el terratrèmol del 2022, aquell que va fer que no poguéssim fer llavors aquest viatge. Enrunada en bona part, està renaixent  de la runa. En poc més de 2 anys el paisatge s'ha omplert de blocs de pisos nous, blancs, nets, que acullen les famílies que van perdre les seves cases. Ben bé un miracle d'eficàcia. No sé quan tornaran a tenir les seves propietats els que patiren la revinguda de les rieres i el fang de València?

Ens queden encara alguns jaciments més per veure. Quan arribem a casa, haurem de digerir-ho tot, mirar fotos i posar noms de seguit, que, després de tants anys d'existir, no fora cas que se'ns oblidés tot ràpidament.

El Jaciment d'Aslantepe és un museu a l'aire lliure, on en el seu moment s'alçà una de les ciutat-estat més antigues i es creu que fou el palau més antic del món, remuntant-se a l'any 3350 aC, quan fou conquerida pels assiris. Abandonat durant segles, tornà a renéixer com a poble romà i com a necròpoli bizantina. Durant les excavacions encara obertes s'hi han descobert un palau, diversos magatzems, passadissos, un pati i un temple. Els hitites van conquistar la ciutat el segle XIV aC. ÉS corprenedor pensar que t'estàs passejant per llocs amb milers i milers anys d'història, que estàs admirant pintures insinuades i esgrafiats que han romàs tancats durant segles i que ara, gràcies a la mobilitat que donen els temps moderns, pots jugar a fer una mica d'explorador, d'arqueòleg, de científic, d'historiador del segle XXI. ÉS clar que no tothom deu tenir la mateixa emoció, alguns s'ho deuen mirar com a distància, d'altres a través de la pantalla del mòbil, però si penses en els anys i anys passats, et sents una mica minúscul, ben bé una molècula de no res en aquests planeta.

Els hitites foren un poble indoeuropeu que es van establir a Anatòlia i fundaren un gran imperi amb la llengua hitita i la seva capital Hattusa.  Van ser els descobridors de la tècnica de la forja i del treball del ferro, i això els va donar un gran poder militar i comercial. La pressió d'Assíria i de l'antic Egipte, sobretot, va fragmentar l'imperi en petits regnes que van anar desapareixent. Els primers hitites, dels que es desconeix el lloc d'on provenien, van aprendre molt de les cultures hattiana i hurrita preexistents, i també de la dels colonitzadors assiris -en particular, l'escriptura cuneïforme i l'ús de segells cilíndrics.

No es coneixen les causes de la desaparició de l'Imperi. Es creu que no hi va haver una única causa, sinó un conjunt de circumstàncies que van portar al col·lapse als diversos regnes que existien a Anatòlia i a les costes de Síria. Una de les causes podria ser la carestia d'aliments, i s'ha pensat que hi va haver un període molt llarg de sequera que va malmetre les collites. Altres factors relacionats, com ara l'escassetat de mà d'obra que va comportar una disminució dels soldats en campanya i de gent disponible per treballar la terra, fruit de les llargues guerres dels últims reis hitites que havien de causar moltes morts. Els estats vassalls que abans subministraven contingents de tropes es revoltaven i no n'enviaven, i no s'incorporaven presoners de guerra que abans servien d'esclaus. Després de signar una "Pau perpètua" amb Egipte, Hattusa depenia del blat egipci per sobreviure. També se'n sap molt poc, de la religió dels hitites; en aquest país, tenia el seu centre el culte a una divinitat femenina, la dea Mare Ma, la Cíbele de l'època clàssica, associada a Atis (Adonis).

Hattusa, tal com hem dit, fou la capital de l'Imperi. Fou el focus principal d'un dels pobles amb més influència de l'Antiguitat. Es conserva la doble muralla fortificades amb torres i divisions internes, la  Porta dels Lleons i la Porta dels Reis. A mi m'ha fet il·lusió conèixer Hattusa; em va quedar un bon record del curs sobre Mesopotàmia que vaig fer fa uns anys amb la Irene Cordón a Artkhé i encara en recordava coses. 

Baixant des de la porta de l'Esfinx s'arriba a una de les entrades principals de la ciutat, la porta del Lleó. Té a cada costat dos lleons, i la seva situació obligava que els visitants de la ciutat passessin obligatòriament per aquesta porta. Pels hitites les roques tenien un especial significat religiós, i dins de la ciutat hi ha diverses aglomeracions rocoses que formaven part de l'entramat urbà. Com podien moure aquestes pedres perfectament construïdes amb la tècnica de la pedra seca? Quan aquí fèiem barraques, allà  ja feia segles que construïen murs, muralles, passadissos secrets i esfinxs.

Hattusa, ocupava una posició privilegiada en el centre de les rutes que creuaven Àsia Menor, en una regió regada por el riu Marassanta i rodejada per la serralada del Ponto, el massís d'Armènia i els monts Taure. Assentada sobre un terreny accidentat, el centre de Hattusa es trobava en la zona anomenada en turc Büyükkale, la "gran defensa", on s'alçava el palau real. Ara en queden restes, estructura dels carrers apenes delimitada. Moltes de les escultures i objectes trobats estan a diferents museus: el museu de Bogazkoy i el museu d'Ankara. Dos museus que val la pena visitar.

No ens estenem més perquè encara ens queda el Santuari hitita de Yazilikaya i el jaciment arqueològic d'Alaça Höyük.

Al santuari hitita de Yazilikaya s'hi entra per un camí engorjat entre roques de considerable alçada. Totes elles amb gravats i relleus. En diuen el "santuari de la ·roca escrita" , A mesura que avances vas descobrint la roca gravada com si t'estigués explicant la seva història, talment els jeroglífics egipcis. S'hi representen les divinitats masculines, presidides per Tessub, el déu de les Tempestes i a l'altra banda les femenines, encapçalades per la deessa Hebat. Segons els científics, el santuari és una representació simbòlica de l'ordre còsmic: l'inframón, la terra, el cel i les deïtats més importants i els processos cíclics de renaixement: el dia, la nit, les fases de la lluna i les estacions.

I arribem ja al darrer jaciment arqueològic: Ayaça Höyük. Acull indicis d'una construcció hitita trobada a principis del segle XX i sota d'ella un cementeri imperial amb tombes que daten, aproximadament, de l'any 2500 aC. Les tombes "hati" Protegides per un vidre, els difunts s'hi enterraven amb els seus amulets, joies, braçalets, collars, or, i objectes zoomorfes com toros o cérvols.  És destacable la Porta de les Esfinxs aixecada fa uns 4000anys i que era l'accés principal de la ciutat.

Prop de Gordion on hi ha els primers mosaics que va inventar la Humanitat, trobem el túmul tomba del rei Midas, aquell que tot ho convertia en or. La tomba no ho és pas d'or! És d'una fusta que fa segles que no s'ha corcat, que es podria dir que és un miracle, una riquesa o or de fusta. Ja veieu, al final tots anem a parar a un sot! Sense or! Alguns amb elements naturals més perdurables, però els ossos són el que són a tots els humans. Gordion és un jaciment situat on hi havia l'antiga capital del regne de Frígia. Elsfrigis van ocupar l'Àsia Menor. La unificació dels frigis i els muskhi es va produir probablement a mans del rei muskhi Mita, que es pot identificar amb Mides I, ben conegut per la tradició grega.

Els frigis i els muskhi van fer caure el govern hitita cap al segle XI aC. La població que va sobreviure es va situar a la part de Capadòcia i les muntanyes del Taure, mentre pobles procedents de l'oest assolaven la resta de l'Àsia Menor. Aquests frigis podrien ser els ancestres dels georgians. El paisatge, ben verd i amb una capa de flors grogues preciós, és pla, amb diferents turonets o túmuls per explorar, molt possiblement llocs d'enterrament d'altres personatges de l'antiguitat.

La nostra arribada a Ankara ens transporta ja al segle XXI: carreteres, cotxes moderns, pisos que poden rivalitzar amb els més moderns del món dit "occidental". Ankara és una capital moderna de la que només recordava l'entrada al seu magnífic museu arqueològic on us hi podeu passar un dia sencer i, creieu-me que val molt la pena! L'altre edifici que no s'oblida mai és el mausoleu de l'Ataturk, el pare de la Revolució, de la República, de la Pàtria. Sembla que tots els països han de tenir un "salvador del poble" a qui adorar. Sembla, també, que ell volia passar desapercebut, o això diuen, però que el poble, que sempre deu necessitar un "leader", un capdavanter o un dictador, digueu-li com vulgueu, va fer construir el mausoleu a major glòria de tothom. Un lloc on celebrar la graduació els nois i nois adolescents que s'hi passegen avui amb uniforme, un museu sobre la vida i miracles del polític que algunes hem obviat de visitar. Un canvi de guàrdia, com no!, d'uns soldats que passen hores encarcarats com estaquirots i un munt de fotos de grups i grupets mentre algunes preníem un cafè, expresso, això sí, esperant reposadament l'hora d'anar dinar.

Fent un repàs, assenyalem alguns nom importants: hitites, hatians, hurrites, romans, frigis, muskhis, assiris, hatis, armenis, bizantins, otomans... i me'n dec deixar! Tot un món per conèixer!

I després del dinar, sota una pluja fina, Turquia ens diu adéu i nosaltres diem adéu a Mesopotàmia. Que els anys i segles d'història pels que hem caminat no ens han fet oblidar que tenim una casa en un petit país que, potser malgrat no tenir tanta història, ens espera per a que el defensem i el projectem cap al futur per molts i molts segles.