24 de gener 2018

Castell de Requesens

Situat al bell mig de les Alberes, enmig d'alzines suredes, sota el Puig Neulós, trobem el Castell de Requesens, a una alçada d'uns 500m.
 Es té notícia del lloc de Requesens des del segle IX i ha passat per diferents senyors i situacions: des dels comtats catalans com el del Rosselló, Peralada o Empúries, pels Rocabertí, comtes de Peralada, que al segle XIX n'iniciaren la reconstrucció amb criteris historicistes, encomanant la tasca al mestre d'obres Alexandre Comalat, pels avatars de la Guerra Civil, quan fou utilitzat com a caserna militar que el va deixar considerablement erosionat, fins al moment que continua sent de propietat privada. Es pot visitar els dissabtes, diumenges i festius. La seva visita val ben bé la pena.
Ens trobem amb un castell reconstruït i pensat com a residència d'estiu, amb l'inici de construcció de sales i habitacions i espais per al servei, amb tota una obra d'enginyeria de la conducció de l'aigua que preveia varies fonts al llarg de l'edificació de tal manera que el soroll permanent de l'aigua donés una sensació de frescor i relax. No va ser mai habitat com a residència d'estiu i les obres van quedar parades. Un incendi fortuït dins el saló menjador encara ofereix les seves traces.
La seva silueta de castell feudal, és imponent. Se't presenta a la vista des d'un tros enllà de la pista que hi porta, encimbellat dalt d'un turó i vigilant la quantitat de dòlmens que també hi ha per la zona. És accessible des de Cantallops, a la sortida de La Junquera, per una pista apte per a cotxes.
El recorregut per les seves estances forma un conjunt laberíntic de passadissos i escales que et permeten pujar a la torre i als diferents nivells de terrasses i pots sentir-te, per un dia, cavaller, comtessa o mestre d'obres, literat o director de cinema. Ha estat objecte d'inspiració d'alguns escriptors, entre ells Verdaguer que el cita al poema Canigó, i s'hi han rodat varies pel·lícules com "El caballero del Dragón" o "El Perfum".
Des de dalt el teulat tenim als peus la plana de l'Empordà, fins al mar, per un cantó, el Puig Neulós i el veïnat de Requesens amb l'església i un restaurant i l'extensió de bosc, bàsicament d'alzines i alzines suredes. Fa bo d'estar-s'hi una estona, contemplant el paisatge, el silenci del voltant i el soroll relaxant de l'aigua que corre pel castell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada