Sac de gemecs, sac de cançons, poemes al sac, el sac de contes, converses al sac, l'home del sac, sacs, saques i saquets.......... QUIN SAC!!!!
13 de juliol 2025
Cant coral
No es pot dir que estigui en el seu millor moment, el cant coral. Però tampoc està en el pitjor. Les entitats corals continuen la seva tasca en, pràcticament, totes els pobles de Catalunya. Potser hi ha llocs que tenen menys cantaires, hi ha llocs que superen la trentena. El període de la pandèmia va ser una època que va tallar moltes iniciatives, que va esborrar algunes corals i que va canviar la manera de fer. Les corals estaven acostumades a fer concerts col·lectius, a fer
intercanvis amb altres corals, a sortir fora dels seus locals d'assaig i
a compartir música i cançons i un agermanament associatiu que la pandèmia s'ha encarregat de tallar una mica. Malgrat això, encara hi ha música per temps!
Els joves estan més ben preparats musicalment, les associacions i
concerts participatius estan plens de gents que canta —veieu, si no, el
Messies participatiu del Nadal 2024 o els concerts de primavera que
l'Associació Messies Participatiu organitza—, i els caps de setmana
continuen oferint-se concerts en locals i esglésies. Dues gran federacions continuen el seu treball per apropar la música i la cultura musical a la societat:
La Federació de Cors de Clavé celebra enguany el 150 aniversari de la mort i 200 del naixement de Josep Anselm Clavé. Per cert, el premi a la Trajectòria d'entitat claveriana ha estat per a la coral on canto actualment, Orfeó La Lira de Sant Andreu del Palomar.
La Federació Catalana d'Entitats Corals ha celebrat amb gran èxit el 60è Festival Internacional de Cant Coral, que es fa des de l'any 1964, al Palau de la Música, aquest darrer 12 de juliol amb la participatiu de corals internacionals i membres de diferents corals catalanes. La Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) agrupa unes 520 formacions corals de l'àmbit dels Països Catalans.
Les jornades internacionals s'organitzen en tres tallers diferents on els cantaires participen i preparen obres de cabdal importància. Aquest any, el taller A amb el director Tristant Meinster han treballat obres de Fauré i Mendelssohn entre altres; el taller encapçalat per la directora Bernie Sherlok ens ha ofert l'oportunitat de cantar música tradicional irlandesa i gaèlica; i el taller del prestigiós director Ricard Bordas ha ofert en concert el Glòria de Rutter i ha estrenat l'obra composta expressament per a aquest aniversari, del compositor Adrià Barbosa: Te Deum.
Dues obres apoteòsiques, de timbre alt amb els instruments de metall i l'orgue del Palau. Dues obres que hem gaudit després de l'ardu i difícil treball preparatori. Però, ens n'hem sortit!. Els cantaires de la Federació hem cantat conjuntament amb la Capella Victoria Jakarta, Indonèsia. Unes veus joves i uns joves amb molta il·lusió.
Ha estat un goig participar-hi i compartir cada tarda els assajos al recinte dels Salesians Martí Codolar.
Els terrenys que ocupa actualment
el seminari Salesià Martí-Codolar, coneguts antigament com a Granja
Vella, compta amb una llarga història que arrenca al segle XV per
arribar als nostres dies després de moltes anècdotes i fets històrics,
alguns d’ells lligats a la pròpia història de Barcelona. De Masia rural en els seus inicis, fins a palau residencial de
membres de la burgesia catalana on Lluis Martí-Codolar va allotjar la
seva col·lecció d’animals exòtics. Entre ells un elefant, una girafa i
moltes aus exòtiques que, finalment, esdevindrien el zoològic de
Barcelona el 1892.
La finca també ha estat testimoni de visites
il·lustres com les de Ferran VII o Alfons XIII i finalment, la de Don
Joan Bosco a 1886, com a mostra de la bona relació de la família amb la
Societat Salesiana. Això, portaria finalment a la cessió de la propietat
a aquesta comunitat en 1946. La congregació dels salesians van arribar
el 1949 i van inaugurar el seminari. El senyor Lluís Martí-Codolar i la seva família van quedar lligats a Don
Bosco i els salesians, fins al dia d’avui. A la fi de ls anys 40 del
passat segle XX, els germans Javier i Maria dels Àngels Martí-Codolar i
Pascual, fills del Senyor Lluís Martí-Codolar, van cedir a la Comunitat
Salesiana la finca de la Granja Vella Martí-Codolar per convertir-la en
seminari, arribant a ser, amb el pas el temps, al centre
multidisciplinari que és actualment.
La veritat és que, en aquests dies de calor, arribar i descansar als seus jardins ens ha donat una nota de frescor ben agraïda. Les sales d'assaig són amples i la música hi sona tota la tarda durant una setmana sencera.
El Festival també s'organitza en concerts de les corals participants a Barcelona i a d'altres poblacions catalanes de forma gratuïta.
En fi, us recomano que estigueu al cas del 61è Festival Internacional
de Cant Coral que s'organitzarà del 6 a l'11 de juliol del 2026. Si sou cantaires, participeu-hi; és una experiència força interessant! Si no ho sou i no preveieu ser-ho —us recomano que formau part de corals del vostre barri o poble—, veniu als concerts, no només d'aquella setmana si no els que s'organitzen durant tot l'any per part de totes les corals del país.
Com a cantaire, molt agraïda! Podeu escoltar aquesta versió del Glòria de Rutter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada