24 de febrer 2012

43 Flama de la Llengua Catalana

 Diumenge 19 de febrer es va celebrar la 43ena edició de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Aquesta festa de reivindicació de la llengua i, per extensió, de la cultura catalana, es va començar l'any 1968 en recordança de Pompeu Fabra i va ser organitzada i continua sent-ho cada any, per les Entitats Excursionistes que d'aquesta manera homenatgen la figura de Pompeu Fabra i reivindiquen el català.
43 anys pujant a Montserrat! I sembla que n'hi pot haver per 43 més!
Hi ha hagut anys de més gent i anys que semblava davallar, però els excursionistes sempre hem estat presents i som gent que no defalleix. Cada any l'organitza una entitat diferent: la UEC de Barcelona, de Gràcia, de Sants,... el CEC, l'Agrupació Excursionista, l'AEEF, i tantes i tantes d'altres!. Aquest any i per primera vegada l'ha organitzat un centre excursionista del País Valencià: el Centre Excursionista de Castelló. La veritat és que se'ls ha de felicitar!! Per l'empenta, per la gent que n'ha vingut, per la il·lusió que hi han posat i, segurament, per l'esforç que els ha significat l'organització de l'acte. La sala del monestir on es va fer l'acte institucional estava plena a vessar!! i les paraules dels participants, entre ells el Vicenç Parpal, ompliren d'esperança als que érem allà.
La Flama baixa del Canigó, retent homenatge a la tomba d'en Pompeu Fabra a Prada del Conflent i passa per les terres catalanes, aquest any arribant fins a Castelló i d'allà fins a Montserrat on és rebuda pel pare Abad, després d'actes i activitats diferents per les viles per on passa.
Sembla que els catalans posem totes les esperances en el foc. Aquest, està present en moltes celebracions amb el significat de renovació per un costat i de crema d'allò que es vol apartar per un altre i el Canigó esdevé la muntanya emblemàtica que agermana els diferents pobles de parla catalana.
Aquest any també s'ha celebrat els 50 anys de la publicació de l'obra de Joan Fuster "Nosaltres els valencians" i els 80 anys de les Normes de Castelló que signifiquen l'acceptació de les normes ortogràfiques i de llengua comuna dels parlants catalans. Moltes coses doncs a celebrar i, sobretot, a no oblidar.
En un context com el que estem vivint és bo i necessari continuar recordant què som i on som per esdevenir allò que volem ser.
A tots els excursionistes que ho han fet possible i especialment als de Castelló: endavant i fins l'any vinent tot lluitant cada dia per aconseguir el nostre futur!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada