30 de novembre 2015

De Castellcir a Centelles

Castell de la Popa
De vegades, la gent excursionista, acostumem a voler anar a llocs recòndits, llunyans, on s'hagi de caminar kilòmetres i salvar grans desnivells. Tanmateix, a prop de casa podem trobar llocs molt interessants que ens fan gaudir de la natura, d'un dia assolellat, d'una grata companyia caminant plàcidament i coneixent més el país. 
Aquesta ha estat l'excursió del darrer diumenge amb els veterans del CEC.
Després d'esmorzar a Castellterçol s'arriba al poble de Castellcir i s'enceta el camí que ens mena, en una suau pujada, al seu castell, encimbellat dalt d'una erosionada roca que, malgrat el temps i la climatologia, aguanta les bases del recinte de l'anomenat, també, Castell de la Popa amb la capella de Sant Martí de la Roca. El Castell està documentat des de l'any 1014 a la documentació de Sant Benet de Bages i tenia per funció la defensa de la Vall de Castellcir-El Tenes. Des d'aquí es domina el Pirineu amb les últimes neus caigudes, Montserrat, el Montcau i el Montseny.
Castell de Castellcir
Abans d'arribar-hi es passa per la Casanova del Castell, una masia abandonada com tantes d'altres hi ha al país i que recorda com vivien no fa pas tants anys la gent: sense cotxes, sense carreteres, sense condicions que avui trobem imprescindibles, però amb l'esforç del treball a la terra.
Baixant del castell ens dirigim cap al Coll de Prims des d'on tenim una excel·lent vista del Matagalls i Les Agudes.
Castell Sant Martí de Centelles
Vista del Matagalls
Se segueix per un corriol fins al Castell de Sant Martí de Centelles que aprofita també l'estructura d'un cingle per enlairar-s'hi. És un dels castells més importants de fortificació medieval del nostre país, situat estratègicament, sobre l'estret del Congost controlant el camí de Vic a Barcelona, el camí antic a Caldes de Montbui i el pas dels camins del Moianès a la Plana de Vic. Sota seu trobem el llogarret de Sant Martí de Centelles, municipi de la comarca d'Osona, sota els Cingles de Bertí.
Casal de Mont-rodon
Abans de marxar de la comarca osonenca podeu visitar el Casal de Mont-rodon, entre Tona i Taradell. Havia estat una Casa Forta i fou la residència d'una família de cavallers sotmesa a les ordres dels senyors del Castell de Taradell. Tot ell restaurat, podeu admirar peces i objectes romànics i gòtics que, conservats pel seu propietari actual, bé es mereixerien erigir-se en Museu de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada