És curiós, però
recordo menjars que m'han acompanyat durant la meva meva vida.
Records d'olors i situacions que han configurat la meva manera de ser
i de fer. Si em perdo en els
primers anys d'infància, recordo, sobretot, els diumenges. I dic els
diumenges perquè el matí feia olor de xocolata desfeta. La mare a
la petita cuina del carrer de La Barca de Sant Adrià, remenant el
pot per a que no s'enganxés, donant voltes a la cullera de fusta i
donant-me una sensació de tranquil·litat i dolcesa.
No recordo quan
la menjava, ni les tasses, ni la taula parada, tant sols la mare
dreta al davant dels fogons, remenant, mentre el sol entrava per la
finestra. I, sobretot, en recordo l'olor, l'aroma que durava unes
hores, un matí màgic. Encara ara, quan, de tant en tant, em faig
xocolata desfeta, la veig dreta, amb el davantal posat i dient-me:
Au, va! Nena! Para taula que és tard! I la nena encara no tenia ni quatre anys! Xocolata acompanyada
d'enciamades que el meu pare anava a buscar a Badalona, a Can
Bertran. Després, amb el pas dels anys, ja a Badalona i sense els pare,
anava jo a compra-les; primer a la granja del carrer Lleó i després
a Can Tornemi que les feien amb la recepta de Mallorca. Tenien fama
aquelles enciamades! Eren boníssimes! Ara, encara en compro a Can Viñes o a Can Ventura. Encara ara
aquell regust que es desfà a la boca em transporta a la infància.
D'aquells temps de
diumenges plàcids també en recordo el meu pare venint de Badalona
amb la moto, de la pastisseria Can Ventura, de buscar el tortell. Les
postres del diumenge eren el tortell de brioix, algunes vegades de
crema i d'altres de nata. Després de tants i tants anys, el veig
entrant per la porta, amb presses, amb el paquetet rodó que
aguantava amb el cordill. Ara ja no emboliquen
les coses amb cordill de pastissera que sabia el seu ofici; ara, et
posen el bracet en una caixeta ja feta i fins i tot se n'estalvien el
paper! Llavors, sabien embolicar. Quan hi anava jo a la pastisseria
sempre m'agradava veure, mentre feia cua, com embolicaven les postres
de tothom.
Ho trobava un art. Embolicar el paper amb una tira de
cartró per sobre de la pasta, per a que el paper no s'hi enganxés i
fer aquelles voltes amb el cordill, amb una rapidesa i agilitat que
em semblaven màgiques. Anaves cap a casa vigilant que el paquet no
es descompensés i quan desembolicaves tot sortia immaculat! Ara,
quan obres la caixeta, sempre se t'ha enganxat en alguna banda. A resultes d'aquella tradició, els diumenges que sóc a
casa encara vaig a comprar-me una pasteta per postres; ja no és un
tortell, que per a mi sola, és massa gros, però sempre trobo alguna
cosa. I, de fet, la cosa és el menys important: el fet, és anar a
la pastisseria i tornar-ne amb el paquetet, com un ritual, i passar
la porta, com el meu pare, somrient per sota el nas, content de
sorprendre als altres.
D'altres menjars no en
recordo tants. Les sopes per sopar, els cigrons que encara ara
m'agraden aixafats amb llet i passats per la paella, l'arròs amb
llet d'algun berenar, el pa amb mortadel·la o amb un forat al mig on
hi entrava la presa de xocolata i que portàvem amb una bosseta de
roba amb el nom, cap a l'escola, be, cap a col·legit que en dèiem
llavors. O el pa amb foie-gras. Era pa
o llonguet amb alguna cosa dins. No hi havia “bimbos” ni “panteres
roses” ni bollicaos.
El
que si que m'ha condicionat la vida ha estat el fet de pertànyer a
una família “patatera”. Ui, les patates! Encara ara a les meves
velleses és una menjar que no menjo, valgui la redundància. No
m'han agradat mai les patates! Sembla estrany, oi? Sí, tothom m'ho
diu: les patates? Doncs, no! No m'han agradat mai les patates: ni
bullides, ni fregides —ei! A no ser que me les fregeixi jo!— ni
al forn, ni, per suposat, estofades. Les he menjat, per obligació,
però em venien unes basques sense remei que em feien perbocar i tot!
Fins i tot em ploraven els ulls al mastegar-les! No he pogut! Encara
no ho he resolt!
Els
anys que he viscut sola, ni n'he comprat, de patates. Ara que tinc el
meu germà amb mi, hi ha patates a la verdulera, que, bàsicament, se
les fa i se les menja ell, com a bon vegetarià. Jo, les pelo sense
deixar ni una maca, ni un tros de pelleta, ni cap “gra negre”, ni
cap tros que no sigui del color de la patata. Ell sempre em diu que
en llenço la meitat!
A
mi, les úniques patates que m'agrades són les de bossa, les del
vermut, vaja!
Recordo
quan de jove ramblejàvem i compràvem patates al Marisa, que te les
servien amb aquelles paperines fetes amb paper d'estrassa i sèiem a
fer el vermut a mitja Rambla. Ara, les bones, són les de can
Coromines. Ah!, no les heu tastat mai, oi? Heu de venir a Badalona,
no us ho podeu perdre! Res de Matutanos ni d'altres marques...
Coromines! Que encara tenen fàbrica pròpia a la ciutat i en són
una de les exquisideses més preuades pels meus conciutadans. I a
més, quan vas a dinar convidada fora de Badalona, et resolen el tema
del que portar! Aquestes patates, sí que m'agraden!
Fora
d'això, tot m'agrada i m'ha agradat.
Jo
sóc encara d'aquella generació que no pot deixar res al plat. “El
que et posis al plat s'ha d'acabar!”. I, de petits, el meu germà i
jo, el llepàvem, el plat! “Mira, mama!, no queda res, no cal ni
que el rentis!” Intento no deixar res al plat. Be, ara una mica de
menjar sí, que sembla que queda més bé que no t'ho mengis tot, que
no es pensin que passes gana. Però, abans, quedava malament. Que el
menjar costa i era un pecat llençar res, que hi havia gent que en
tenia de menjar i tu no et podies permetre el luxe de llençar-lo.
Ara també n'hi ha de gent que no té gaire cosa per menjar i, en
canvi, se'n llença tant!
No sóc gaire carnívora. Prefereixo el peix.
A
la meva mare li agradava anar a menjar als restaurants de peix i
gaudia veient-me menjar a mi les gambes. M'agrada el marisc: gambes,
ostres, llagostins, crancs, galeres, escamarlans... M'ho passo d'allò
més bé escurant i xuclant les pellofes! I a ella li feia gràcia.
Crec que anàvem al port de Barcelona i al Pòsit d'Arenys per les
ganes que tenia de observar-me mentre menjava. Fa uns anys que no hi
vaig, ho hauria de
tornar a fer. Tota celebració
es mereixia, i es mereix, un àpat a taula. Per Nadal al Cisneros de Montserrat,
per Cap d'Any en algun del port de Barcelona o de la costa, els diumenges que ens tocava
Auditori al Tapas de Rambla Catalunya, els dies de teatre, el sopar
al Lliure de Gràcia, pels aniversaris a la Casa del Llenguadoc al
carrer Llúria, a l'estiu a Andorra o aprop de La Seu, en aquells que la gent de la zona t'indiquen ferventment; fins i tot
havíem anat a Castellciutat, que era caríssim! Hi celebràvem el
començament de vacances quan treballàvem totes dues; el final de
vacances a Les Fonts del Cardener del poble de La Coma.
Fora
la família recordo l'època dels menjars amb els amics i amb els
companys de feina. Quan quedàvem a cases particulars i cadascú
portava un plat i paràvem aquelles taules que esdevenien una obra
d'art. Amanides exòtiques, cus-cus, raclettes i fondues de formatge
i de carn, menjars que intentàvem que fossin originals amb
ingredients senzills, tastar sempre coses noves. El més important
era estar a l'entorn d'una taula i xerrar i riure. I conservar les
amistats. I beure: vi i xampany; que jo encara en dic xampany! Que és
una paraula que fa més bombolles que el cava.
A
mi això m'anava bé. No m'ha agradat mai cuinar, tot i que he cuinat
des de petita, sempre amb presses: pressa per ser a l'hora a
col·legi, pressa per ser a l'hora a la feina, la de la meva mare i
la meva, passar-se estona a la cuina i menjar-s'ho en un moment sense
assaborir-ho. En canvi, els sopars amb els amics permetien un altre
tipus de llicències: experimentar barrejant ingredients, fer plats
de disseny i tastar el que havien fet les que se les donaven de grans
cuineres.
Ara
s'ha perdut una mica això d'anar a casa dels altres. Per anar ràpid
i tenir poca feina es va als restaurants, alguns molt xics, que et
presenten aquells plats grossos amb una mica de matèria al mig, com
bolets en època de sequera; locals sorollosos que, si ets una persona que
ja utilitzes audiòfons, no segueixes el fil de cap conversa i
arribes a desconnectar tant que t'ho penses molt quan et conviden,
arribes a aïllar-te i estàs millor a casa amb un “biscotte” amb
una mica de pernil i una fruita o un iogurt que l'edat i l'estomac, a
les nits, ja no perdonen. I quan vas de viatge, dissimules, i te'n vas
a dormir dient que estàs cansada, però ja no pots empassar gaire
res als vespres ni que tinguis pensió complerta!
És curiós això dels menjars! Tot s'acaba
assegut davant una taula, tradicions, celebracions, sabors i
olors que t'han acompanyat sempre: els torrons i les neules, els
panallets, castanyes i moniatos, les mones de Pasqua, els pastissos
d'aniversari amb tantes espelmes com anys que, quan arriba una certa
edat, ja no pots bufar, les postres dels diumenges, els tortells de
reis amb la fava i els de Sant Antoni amb sorpresa, els bunyols de
quaresma, les galetes i els carquinyolis típics d'alguna població
catalana, les coques de Sant Joan amb regust de foc i de revetlla,
els raïms de la sort, els canalons i l'arròs a la cassola,... i més
modernament els calçots alçant el braç i el porró.
Tot
un món la cuina! Tot un ventall, també, de receptes i de
vocabulari, a voltes difícil ja de recordar! Amb l'edat et queda el gust, la mastegada fàcil d'un puré ben fet;
et marxa aquell aliment que has de rossegar amb més dificultats i
amb ell, la paraula!
De tot plegat, en queda sempre una taula ben parada en companyia d'amics i una bona estona per fer petar la xerrada en una sobretaula que s'allargassa; hores recordades, tantes hores al voltant d'una taula!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada