Les corals, jo diria que totes, ofereixen el treball de tot un trimestre preparant Nadales. Acostumen a ser les cançons tradicionals, aquelles que ens retornen a la infància i que, encara que cada any acostumen a repetir-se, sempre les cantes amb il·lusió i sentiment. Si no ho fas, sembla que no sigui Nadal. Cadascuna hi posa tot l'esforç, hores d'assajos i d'anar a dormir tard, en general. Però el goig de cantar pot més que les dificultats. Nervis dels cantaires i dels directors a darrera hora, assajos extra perquè mai es queda satisfet; abnegats oïdors que vénen a sentir, any rere any, siguin corals infantils o corals d'adults, els seus familiars o amics. En general, a les esglésies, a les parròquies de barri o en sales no gaire adequades o en residències i hospitals. Algunes vegades pels carrers i mercats i places. Què seria de la música sense les corals d'aficionats? Total entrega amb despesa emocional, física i econòmica. Però tant i fa! Les corals perduren, fins i tot després del tràngol del virus que les va deixar a mínims.
Concerts de música simfònica, cantates, oratoris i, més modernament, valsos, tot imitant als vienesos. Un ventall de possibilitats per a tots els gustos.
Fins i tot corals improvisades com la que muntem en un acabament d'excursió i caminada amb els excursionistes del CEC o d'altres entitats. O tallers de música de Nadal, catalana i occitana, com es fa cada any al CAOC (Cercle d'Agermanament Catalano-Occità)
A mi, m'agrada el concert de nadales. M'agrada formar part d'una coral i repetir el Noi de la Mare o el Fum, fum, fum, en alguna de les seves múltiples versions; i el Desembre congelat o Josep fa bugada. Aquest any, també.
M'agrada anar a sentir l'Oratori de Nadal de Bach, una obra sublim, pel meu gust. I m'agrada anar a concert de Cantates de Bach.
M'agrada sentir i, sobretot cantar el Messies de Haendel en el concert participatiu de l'Associació Messies Participatiu, que aquest any aplega més de 500 cantaires a Barcelona i uns 200 a Girona. Un goig cantar amb aquesta massa coral sota la direcció de grans directors i la preparació durant uns tres mesos de directors de gran vàlua. I aquest any ja en farà 22, de Messies!
També m'agrada anar a Montserrat a escoltar el concert que fan els escolans el vespre del 24 abans de la vetlla de la missa del gall. I a la missa del gall amb el cant afegit dels monjos i dels que seguim la celebració.
M'agrada escoltar el cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona; i el concert de carilló del dia de Sant Esteve o el concert de l'Orfeó Català també per Sant Esteve.
Ja veieu les possibilitats. I segur que cadascú de vosaltres en té més.
Només, doncs, us diré que avui, concert a l'església de Montgat. Aquests dies, concerts a l'Orfeó Badaloní i a l'Orfeó La Lira de Sant Andreu i a qualsevol coral que vulgueu trobar. És possible que, si passeu per davant d'alguna església, hi trobeu gent cantant.
El Messies participatiu a Girona
I el 23 de desembre no us perdeu el concert del Messies participatiu a l'Auditori. Gaudireu segur escoltant els solistes de renom, l'orquestra Vespres d'Arnadí, els cors infantils, coral Virolet i coral Vozes, que ens acompanyen, el cor d'escenari: Cor de Cambra de Granollers. I el cor de 518 veus. Un H al·leluia triomfal sota la batuta de Manel Valdivieso.
La música fa gaudir tant als que canten i la toquen com als que l'escolten.
Aprofiteu aquests dies; segur que me n'he deixat molts.
Que tingueu bons concerts!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada