Goigs a Santa Hortènsia

Sac de gemecs, sac de cançons, poemes al sac, el sac de contes, converses al sac, l'home del sac, sacs, saques i saquets.......... QUIN SAC!!!!
Goigs a Santa Hortènsia
Com cada dimarts de finals de mes ens disposem a caminar per conèixer una nova obra literària, una nova autora, un nou paisatge, una nova història. I, aquesta vegada, hem triat la Margarida Aritzeta amb la seva novel·la "Encara hi ha flors", començada a escriure durant l'enclaustrament obligat de la pandèmia. L'acció, per les terres de l'Alt Gaià. La temporada, tot just encetada la primavera, quan les flors ja omplen els marges dels camins i els ametllers ja han deixat les flors i comencen a brotar.
Aquests dies passats, d'aigua i poc sol, han conservat el paisatge ben verd, i fa goig de veure.
Ens retrobem a Vila-rodona on iniciarem el camí acompanyats d'en Kàputx, el periodista cridat a
redactar una ruta turística que inclogui bandolers, llegendes, històries passades, morts, sang, emocions... en un enclavament dominat per un monestir i per unes quantes masies, uns camps verds i unes vinyes que esperen el fruit. Tots els elements que atrauran turistes desitjosos d'aventures, amb la necessitat de canviar les rutines diàries i de tenir fins i tot ensurts quan es trobin amb un vell que arrossega una corda per penjar-se. Però, per trencar la vida laboral, tot s'hi val i en Kàputx farà els possibles per amanir la història.
Recorrem els carrers tranquils de Vila-rodona i passem per davant del Convent de Sant Llorenç, tancat, però amb un munt de lliris blaus esplèndids i translúcids pel sol. El convent és tancat. Havia estat el convent dels frares de l'Orde dels Servents de Maria o servites que es van instal·lar a Vila-rodona a la fi del segle XVI. Després de la desamortització i l'abandonament dels monjos, l'any 1835,
l'església va ser venuda a un particular que la utilitzà com a magatzem
de vins.
De seguit ens dirigim cap a la riba del Gaià, aquí un petit riu que s'ha de travessar diverses vegades per unes passarel·les de fusta que només admeten cent-vint quilos a l'hora. Costa Déu i ajuda fer entendre que s'ha de passar de dos en dos, però ho aconseguim! El corriol és agradable, tot ell encanyissat, poc fangós si recordem les darreres sortides amb un munt de sang a les botes; ai,no! no pas sang, només fang; ja comencem a entrar en la història i a veure fantasmes! El caminoi ens porta fins la carretera, poc abans del pont sobre el Gaià i la zona de Les Deveses amb l'edifici de Can Pau a tocar de riu. Entrem a Aiguamúrcia per un carreró que desemboca davant la petita església de Santa Maria.
Aiguamúrcia és el municipi més extens de la comarca de l'Alt Camp, tot i que només té uns cinquanta habitants. Sembla que el nom d'Aiguamúrcia prové del llatí aqua murcida
('aigua marcida', 'aigua morta'), que ens indicaria que les aigües del
riu Gaià, en arribar al poble, quedaven estancades i perdien la verdor
del fons, com si es marcissin. El poble és conegut, bàsicament, pel monestir de Santes Creus.
Deixem enrere el celler cooperatiu sense veure-hi ningú. No ens trobem ni amb la Sílvia, ni amb la recepcionista de la Malvasia, tot i que en comencem a veure les vinyes que després seran vi, ni amb en Wilson, ni tant sols amb la Cinta que acaba de xisclar des de baix el celler. No sabem pas què hi troben, la gent, dins els cellers a no ser uns quants trastos i unes ulleres de quadres negres i blanques amb forma de cors, com aquelles que algunes de nosaltres recordem haver tingut de petites per jugar a ser grans.
Ens espantem una mica, però seguim el nostre camí ara asfaltat i transitat per algunes motos i alguns camions de pes, fins a la font dels Manantials, on la Tossa, la nostra gossa, aprofita per beure i nosaltres per saber que hem trobat un mort! Verge! Potser ens haurem de fer passar l'espant al bar d'en Castanyo, encara que estigui tancat per fora.
Com que no ens obre, continuem cap a Santes Creus passant pels antics horts, jardins i vinyes dels monjos que ja en son fora. La silueta del monestir es retalla en un cel que comença a ennuvolar-se, però que ja ens va bé, que caminar amb fresca i poc sol a la cara ens fa ser més eixerits.
Santes Creus avui és ple de gent gran que s'hi passeja tranquil·lament, diríem que de gent d'autocar d'algun grup d'IMSERSO per l'aspecte. Nosaltres també ho som, de grans, però això d'anar carregats amb motxilles a l'esquena ens esperona una mica. Aprofitem per fer un mos a les escales de l'església, tot prenent el sol que comença a escalfar i fent-nos alguna foto de conjunt a la creu del mig de la plaça Deixem la Regina amb la seva xerrameca, pobre, que ningú li fa cas i plora i perd el fil de les seves explicacions i tan aviat es refereix a la nena com al gat. "Hem recorregut l'albereda de Santes Creus en silenci" Ja se'ns comencen a barrejar l'avi i la mainadera i el nadó que ronden per la casa i l'home que camina amb la soga..., i els quatre Arcàngels, que per això deixem l'edifici religiós i marxem per la Rasa dels Hortets i les Planes de Cal Magre.
El cel ja es va tenyint de gris i d'un blau negrós de pluja. Les soques de les vinyes destaquen més en aquesta claror ombrívola; comencen a brotar les fulles tendres. És un paisatge sedant, d'ondulacions de vinyes en filera, algunes més joves, altres més recargolades pel temps.
Resseguim una riera i travessem el Torrent d'en Rubió, ens enfanguem per la pista, escurem botes per la carretera, continuem admirant les vinyes i aquests petits turons que ens deixen mirar enllà de l'horitzó; fins i tot ens sembla veure a la llunyania, la ratlla platejada del mar. Al camí de les Espalomoses, parem en un prat verd ple de rabasses; un ametller s'hi dreça al mig. No hi ha cap penjat! El terra ple d'aromes: romaní i farigola ben florida i unes clapes blaves de la petita flor all de bruixa o natzarè, que sap greu de trepitjar.
Darrere nostre un cel fosc, al davant un dia clar. És difícil saber si anem cap a la pluja o la pluja acabarà sobre nostre i apressem el pas. Però tenim temps de fer una mica de mandra i estirar-nos a l'herba. Tornem a caminar pendents
dels núvols, una cortina d'aigua que cau cap a la nostra esquerra, unes boires que van cobrint el cel, uns aires de pluja... un camí de tolls i fang que desviem com podem. Ens parem a la fita de terme: no hi veiem cap inscripció encara que el jaio Morell s'hi acosta i n'aparta les bardisses: "Una matança" —ens diu. I continuem de pressa per arribar al poble el més secs possibles, que la tempesta s'acosta i se sent algun bram.
Entrem a Vila-rodona amb les primeres gotellades. Ens arrecerem sota un porxo per continuar llegint. Llueix la fulla d'un ganivet. Els civils van darrere els Arcàngels i els paren una emboscada a l'aubareda de Santes Creus; el nadó queda dissimulat embolcallat entre els llençols, bressolat per la mainadera, el nen, no; el nen, no! Estem neguitosos, la pluja cau amb més força; ara ens vindria bé una mica de cascall per asserenar-nos...
La Carolina, la Cinta, en Kàputx, en Salvador, en Wilson... Tot és realitat o fantasia? Tot existeix o tot ho sembla? 1974, 2020? Només els morts poden parlar dels morts.
Ens assequem un xic i ens trobem amb la Margarida Aritzeta. Aquesta ben real! Un goig compartir amb ella aquesta estona malgrat el bramul de la cafetera i els plats de coca que passen pel davant. Una xerrada sobre literatura en majúscules, una lliçó d'escriptura, un plaer de conversa. Perquè, amb l'excusa de la novel·la, de la història novel·lada, del llenguatge, de la ficció, l'objectiu més important és aquest aprenentatge comú, viure una situació que tothom celebra com una riquesa de vida.
Des d'aquí, i en nom de tot el grup del cicle" Caminant amb Lletres amb..." del CEC, donem les gràcies a la Margarida per la seva disponibilitat i per fer-nos gaudir aquesta estona, perquè encara hi ha flors. I li diem a reveure!
En el dia de la poesia i en els cent anys del naixement de Josep Maria Llompart (1925-1993)
Em fa il·lusió presentar.vos aquest llibre. Un recull de caminades per pobles perduts de Catalunya. Tot va començar el setembre del 2021 que vaig iniciar aquests itineraris.
Ves, la idea em va venir llegint llibres. Els de la Maria Barbal que parlaven de pobles petits i abandonats en alguns llocs i de llocs que vas a raure caminant per aquest petit país. Vaig trobar-me amb els llibres de l'editorial Sidillà, sobre pobles perduts i abandonats, molt ben escrits, i em va agafar el cuc d'anar-hi. I vaig pensar que, possiblement, hi havia més gent que, com jo, li agradaria conèixer el país, el que havia sigut i el que és.
Vaig recordar cançons que en parlen de mons ja perduts, com les l'Arnella per l'Alt Camp i Siurana i la Conca..., i tot plegat em va acabar de decidir.
I vaig oferir aquesta possibilitat al CEC: organitzar sortides mensuals, un dissabte al mes per a que poguessin venir també gent que encara treballen, jubilats com som la majoria i perquè, llavors, no hi havia gaire oferta els caps de setmana. I així vaig anar consultant els llibres i la pàgina web dels Pobles Abandonats i molts informació que hi ha de cada poble a Internet. Explicada pels supervivents o pels que hi han anat a parar. I, ja passa sovint, que com més busques, més trobes.
Ha estat un plaer i un goig recórrer aquests camins, conèixer aquestes històries, viure aquests paisatges i aquestes vides passades fetes d'esforç. Pobles quasi desapareguts, amb quatre rocs de les runes, pobles amb una estructura fantasmagòrica, un esquelet urbanístic, gairebé.
Pobles abandonats per les epidèmies o per la fil·loxera, o engolits per d'altres més grans i amb més serveis. Les lluites per les inclemències del temps, la supervivència malgrat les nevades, les pluges, la sequera, sense llum, sense aigua i en condicions paupèrrimes. Dies de mul per anar a mercat i quilòmetres per arribar a l'escola. No són només els documentals que veiem d'altres països; passava aquí, al Pirineu, a les terres de Tarragona i a les d'interior de Catalunya. Jo crec que encara n'hi ha amb poques condicions de vida si comparem amb les ciutats, amb serveis escadussers o mínims com la internet tan assumida que sembla que hi hàgim viscut sempre amb ella, o les carreteres asfaltades, o la cobertura als mòbils... Tot plegat no fa tant de temps, que jo vaig marxar de La Vansa amb una carretera acabada de fer el 2016 i amb un mòbil que no feia ni quatre dies que havia d'anar a Sorribes i pujar al pedrís de davant de l'església per trucar a casa. Sembla impossible, oi?
En recordo de colpidors com Jafre, Aranyonet, Cunill, Marmellar, Aramunt Vell, Molinàs o Corbera
d'Ebre, desballestat per la guerra. Alguns esquelètics com Selma, Gallicant o Albarells amb la seva pedrera que tant records ens porta. D'altres ben desconeguts per tothom com Colldarnat, Terrassola, Besan. A molts els queda dempeus l'església com Santa Margarida de Cabagés o Fontscaldetes o Santa Eugènia de Relat. Algun d'alçada com Vallferosa, amb la seva torre majestuosa. I no oblido el primer de tots, el que va iniciar aquesta aventura, Bonner, el poble de la Sibil·la de Berga. O aquell tan embrossat com Salselles prop de la riera de Merlès. I tots els altres que anireu trobant al llibre. De tots en guardo bons records!
Però, comencem pel començament. La trobada de tots plegats a La Panadella, aquesta parada obligada de temps antics que continua sent un bon espai de retrobada. A partir d'aquí, cal agafar la carretera cap a Santa Coloma de Queralt i desviar-se cap a Aguiló, un poble petit que hem quasi invadit amb els nostres cotxes. De fet, agafem un camí que no està al trac que seguim —que comença a la Pobla de Carivenys—, però que ens anava millor encara que féssim algun quilometre més, ben poca cosa.
Ai, las, però! La pista, després de la pluja d'aquests últims dies, està ben enfangada. Les botes pesen, les soles plenes de fang, els camals dels pantalons també. Per molt que vulguis anar pels marges del camí, una mica més herbeis, no et salves d'aquesta pasta argilosa que se t'enganxa. Però, seguim endavant! Núvols i aire fresc ens esperonen. Les mans una mica valves i, fora de la nostra particular noia siberiana, els demès anem ben equipats amb anoracs, caputxes i mocadors de coll, que no tenim edat per agafar gaires constipats. Feina tenim a anar-nos eixugant les botes amb les herbes o amb els rocs del camí. Alguna que va al davant, aprofitant la bona situació que li confereix l'ordre de caminada, s'escura tot donant cops de peu i coces a l'aire i enviant al fang un pam més endavant.
D'aquesta manera, arribem a La Pobla de Carivenys. Un poble petit, que, com tots els pobles amb aquest temps, està tancat i ben tancat. Situat just al límit amb els
municipis d’Argençola i Sant Martí de Tous, a l’Anoia.
Històricament el nucli ja s’esmenta al segle X, i es caracteritzava per
presentar dues torres de guaita, una a cada costat del poble. Ara, només en resta algun fragment de paret. A diferència d’altres llogarrets de la zona, la Pobla de Carivenys
presenta un nucli antic de dimensions molt reduïdes.
Així, d’entre els principals elements del nucli original cal anomenar el
carrer Nou, un dels pocs carrers que conserven una agrupació
d’habitatges amb estructures original i on les edificacions més antigues
ja es documenten en el segle XV. No es conserven gaires dades de La Pobla, pel simple fet que
mai ha estat un nucli independent, ja que primerament va formar part
d’Aguiló i després, de Santa Coloma de Queralt. En l’actualitat, i a
diferència de molts altres casos, el nucli ha experimentat un lleuger
augment demogràfic, en part explicat per la construcció recent de
diversos habitatges que donen
un aspecte relativament nou al nucli.
Així, si bé a l’any 1991 només hi havia onze habitants en el llogarret,
en l’actualitat n’hi ha vint-i-quatre. Finalment, com a curiositat, cal destacar que durant molts anys se’n va
dir només la Pobla, però davant de la reivindicació per part de tots els
veïns del topònim antic de Carivenys, que ja constava en un capbreu de
l’any 1598, va passar a anomenar-se oficialment la Pobla de Carivenys
l’any 1980, quan el canvi es va aprovar al Butlletí Oficial. (Web Pobles abandonats, https://www.poblesabandonats.cat/fitxes/623)
La veritat és, que nosaltres no hi trobem ningú. Fem una parada davant l'església de Sant Joan Baptista Evangelista, amb un campanar que està per sota del nivell de les teulades de les cases i continuem endavant. Marxem amb una certa recança ja que pensem que la Pobla ha de tenir una bona història.
Els camins esdevenen corriols i els corriols pistes per tornar a transformar-se en corriols. No deixem la fresca tot i que a mesura que avança el dia, la xafogor de la humitat del dia es fa més evident. Anem fent pujades i baixades de camí fins a arribar als Plans de Ferran on trobem, mig emboscada per pins, l'ermita de la Mare de Déu de la Mercè. Un edifici blanc, ben pintat, amb una mica de porxo, però del que no es pot veure pas el dins de la capella. Tanmateix ens serveix per reposar, per treure'ns o posar-nos roba, al gust de cadascú i poder recuperar el camí cap al nostre poble abandonat d'avui.
Continuem per un corriol una mica embardissat i intentem no perdre'l de vista. De sobte, ens adonem que, potser, no cal fer una marrada de volta de camí; si continuem fem una volta per anar a para quasi al mateix lloc, però si tirem una mica pel dret ens deixarem el pou de glaç que ens anuncien. Què fem? El pou, amb aquesta vegetació crescuda podria ser que no el trobéssim i, els capdavanters, decidim baixar una mica de res, saltar la riera de La Goda i "passar-nos" el pou. El salt el podem fer tots, però un cop fet cal remuntar el corriol. Del primer tram en podríem dir relliscós; una pista en miniatura del seria una pujada amb esquís de fons. Els primers rellisquem —de cada dos passes endavant en fem tres enrere—, però passem, una mica per l'esquerra, sense agafar-nos gaire a les bardisses que punxen, fermant els pals al terra que s'enfonsa... i som dalt! Els que vénen darrere dels sis primers ho tenen més complicat. El trosset de pujadeta esdevé més lliscós. Els d'amunt anem veient gent i, sobretot barrets, que es van movent per les bardisses buscant un pas més sec i més còmode; i mira que el tros relliscós és ben curt!, però gairebé insalvable! Finalment, fora d'alguna relliscada i alguna suada, tots ens reunim dalt: "Avui t'has superat, Núria! — sento que diu algú.
Però que serien aquests camins sense una mica d'emoció?
Salvat el tràngol, remuntem el corriol sempre amunt, fins a albirar, entre bardisses, el campanar de Sant Pere de la Goda. Al nucli despoblat i enrunat de la Goda hi ha les restes de l'església
tardoromànica de Sant Pere, dins l'antic terme del castell de la Goda,
desaparegut. Apareix documentada com a parròquia durant els segles XI i
XII. El campanar, restaurat, és de doble espadanya. Pels voltants hi ha les
restes de les cases del poble, parets sense equilibri, pedruscall entre branques i matolls, tot plegat envaït per la vegetació i
d'accés força complicat. d’Argençola, al nord-oest de l’Anoia i situat a un turó de 682 metres
d’altitud.
L’assentament domina un extens terme delimitat per la riera de la Goda
i la seva conca hidrogràfica.
El nucli es va formar originàriament a partir del castell de la Goda,
esmentat ja l’any 960, que controlava i donava seguretat en un dels
punts més importants de les valls de l’Anoia i la Baixa Segarra. No
obstant això, no se’n poden identificar els vestigis arran del mal estat
de conservació de l’entorn, ple de vegetació i emboscat. Històricament,
al segle XII pertanyia a la família Queralt, atès que el testament de
Pere de Queralt el 1166 el llega en franc alou a la seva germana Dolça.
Al segle XIV, l'infant Joan va vendre a Dalmau de Queralt la jurisdicció
de diversos termes i castells, entre els quals hi havia el de "Segoda". L’estat actual del nucli, es troba enrunat i cobert de
vegetació. No obstant això, s’hi poden identificar habitatges, amb
estructures auxiliars i elements que segurament s’alçaven sobre vestigis
més antics. La gran majoria de masies del seu entorn també es troben
ensorrades. El lloc es va abandonar entre als
anys quaranta i cinquanta. L’àrea, ja era de per si molt pobre i va quedar aviat
aombrada pel
desenvolupament de la Conca d’Òdena. L’impacte de la fil·loxera va destruir un dels pilars de l’economia de subsistència dels pagesos que
poblaven el lloc que marxaren cap a Igualada i Santa Coloma de Queralt. Així i tot, les fons consultades ens parlen d'una terra rica en aigua. Hi ha estructures d’aprofitament hidràulic, com canals, recs i dipòsits,
que tenen poc més d’un segle d’antiguitat. Per altra banda, la riera de la Goda està inclosa en els espais
de la Xarxa Natura 2000.
Aprofitem l'estada al poble per fer el dinar mentre el cel es tenyeix de blau i podem prendre el sol que ens reconforta i ens acarona. La tarda va quedant ben esclarida i amb una atmosfera neta, d'aquella que agraeixes els dies d'hivern tot i que estiguem a les potes de la primavera.
Ens anem enfilant pel corriol tot seguint el trac que, de tant en tant, ens fa perdre una mica i arribem a una pista ja una mica més seca de fang que no pas al matí. Els camps ben verds, una verdor lluent, un goig de camí
El paisatge d’aquesta zona es caracteritza per
zones de bosc molt deixades i camps de conreu. Tot i això, a la zona de
l’Hort del Requesens hi trobem un espai ben ordenat amb nombroses fonts
i una arbreda amb espècies de tots els continents. Tot i les darreres pluges, les fonts no ragen o ragen poc: la font dels Noguers, la font del Romaní, la font de Dalt, la font dels Corrons, la font de Requesens. Totes elles amb espais ombrejats que les deuen fer ben cobejades als estius per la gent de la zona i pels excursionistes.
Després d'una darrera forta pujada de pista, seguim per la carretera un poc tros fins a veure dalt del turó el poble d'Aguiló amb la seva església encimbellada i al costat les restes del castell d'Aguiló. La tarda ja ha retirat els núvols. La placeta on hem deixat els cotxes, està plena de vehicles, segurament dels veïns, que sembla que els hàgim pres el lloc i un a un anem desfilant altra vegada cap a La Panadella els que agafem la bona direcció en sortir del poble.
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/despoblat-de-la-goda-204948386
Hem deixat el poble per seguir un tram de la carretera que porta cap a Sant Sebastià de Montmajor, pel sender de vianants. En un revolt, hi trobem l'ermita del Remei, amb un restaurant al costat. En aquells temps, i encara ara, a les ermites fora dels pobles s'hi fan aplecs, s'hi ballen sardanes, i abans, no tant ara, la gent es portava la carn per la graella per passar un dia festiu a l'aire lliure. La Lola, no n'havia ballat mai de sardanes, però el senyor Ignasi, el propietari del balneari Ventura li va ensenyar a puntejar, encara que ella no s'hi va atreví. La Lola va arribar al balneari Ventura per a complir un encàrrec, un desig: portar al Senyor Ignasi una caixeta de música que li havia regalat a la Violeta, la mare de la Lola. I ella es va quedar a servir a l'establiment.
Un cop passat el càmping Cal Pasqualet hem seguit pel costat de la riera de Caldes, tot caminant per les llambordes del camí del Foment (Fomento de Obras y Construcciones). Per aquí passaven les carretes que transportaven les llambordes des de les pedreres fins a l'estació del tren, a Caldes. A mig camí, podem seure davant mateix de la Bàscula i llegir algun fragment de la novel·la: els passejos que feien el Sr. Ignasi i la Lola i la malagradosa rebuda d'en Màrius, el fill, o les "recomanacions" de la Zefarina, un personatge força simpàtic. A partir d'aquí, el camí de llambordes esdevé un corriol agradable entre rocs humits i una mica de fangueig.
Anem pujant per la riera creuant-la varies vegades sense gaire esforç i passant per les antigues pedreres, avui ja abandonades, que foren una de les riqueses econòmiques de Caldes. En Miquel, obrer i sindicalista, treballava a la pedrera i n'estava orgullós. En Miquel admirava al Noi del Sucre i li volia seguir els passos tot reclamant millores laborals. De millores n'hi ha hagut des d'aquells temps; de
vegades no totes les que hauria calgut, però, ara, les dones poden votar i fer sentir la seva veu, ocupar càrrecs importants a les empreses, estudiar i fer-se un lloc propi al món. Aquells anys, foren temps convulsos, uns anys que no hi faltà el despotisme d'una dictadura, les reivindicacions obreres de les que ens n'hem aprofitat, unes ganes de canviar el món, unes esperances de llibertat, un desig d'un futur més prometedor... De vegades, però, podem pensar si hem estat a l'alçada d'aquelles lluites tal com han anat les coses i tal com som el que som.
Hem arribat fins a la Resclosa de les Elies; un paratge tranquil amb una casa habitada i fumejant al fons de la vall tancada. El canyissar es reflecteix a l'aigua i un petit doll s'escorre avall de la resclosa.
Ara agafem una pista en una pujada moderada fins a l'entrada de la Torre Nova, una casa gran, pintada de blanc que ja es veia des de la riera. Hem assolit el punt més alt de la nostra ruta amb una bona vista de Caldes als nostres peus. La vegetació exuberant tot el camí, amb unes quantes esparregueres: no ens parat a buscar-ne, d'espàrrecs, però algun calderí que hem trobat pel camí n'ha collit un bon pom. A partir d'aquí la baixada per la pista va fent revolts fins a arribar altra vegada al costat del càmping de Cal Pasqualet.
Retornem pel pas dels vianants cap al restaurant de l'ermita del Remei, on ens deixen dinar tot prenent unes begudes,ja que el dia és força humit per estar fora i, alguns de la colla aprofiten per fer el menú o per menjar-se un bon tall de pastís de xocolata, en un ambient agradable i satisfactori per a tots plegats!
I de tornada cap al poble on ens espera la Teresa Sagrera per fer una visita guiada que ha resultat molt interessant. Hem penetrat a dins de la novel·la i hem seguit el procés creatiu d'una escriptora que ja es la segona vegada que ens permet compartir amb ella la seva dedicació i el seu temps. "Cabells de gebre" ens va portar fins al castell de Montsoriu i "El cor del balneari" ens ha permès conèixer una mica més Caldes i el seu entorn.
Hem començat l'itinerari a la Font del Lleó, on comença tot a Caldes. Hem resseguit tot l'edifici del balneari Ventura de la novel·la, en realitat el balneari Rius, ara ja tancat, De vuit balnearis que tenia Caldes en els millors temps d'aquesta teràpia a traves del banys i els hidromassatges, en queden dos. Nosaltres ens hem delit per passar uns dies aquí, de bany en bany, i si poguéssim, al mateix balneari Rius, amb aquells salons de làmpades de llàgrimes penjant, una taula llarga, llarga amb canelobres al mig i copes de cristall; uns jardins extensos als que s'hi accedia per un pont privat i un servei que vivia "a baix", talment les sèries angleses de la televisió i amb unes persones dedicades només a nosaltres. Quin goig de descans, quin glamour, com dirien els francesos!
Sota els paraigües de colors hem conegut la casa del doctor Amat, el metge del balneari al que li agrada assetjar les noies joves com la Lola; ens hem imaginat l'estació del Calderí, ara ocupada els autobusos de la companyia Segalés; hem vist els safaretjos on rentaven les dones ja des de les cinc del matí (quin esglai!) i hem presenciat la visita del Primo de Rivera per davant de l'església de Caldes. Hem comparat el Casino i el Círcol, dos entitats presents a molts pobles.
Però no hem sabut pas com acabava la història, que ni la Núria al matí, ni la Teresa a la tarda, n'han donat pistes. Vaja, caldrà llegir.la!
Ja fosquejant, obrint i tancant paraigües en una tarda grisa i plujosa, hem dit adéu a la Lola i al poble de Caldes que hem trobat ben animat i amb un tot de tendes ben arranjades.
En nom de tot el grup que hem fet l'excursió i la visita seguint els tremps de la Lola, donem el més profund agraïment a la Teresa Sagrera, per escriure, per fer-nos viure històries, per ensenyar-nos la nostra història passada i per acollir-nos amb tota disponibilitat.
Moltes gràcies, Teresa, seguirem llegint els teus llibres i continuarem caminant amb les lletres.