24 de juliol 2015

Un passeig per Andorra


He estat uns dies a Andorra, de càmping, encara que ja queda poca gent que hi vagi. Una mica més de fresqueta l'he tinguda, si! sobretot al vespre. De matí algunes caminades per les valls i muntanyes: els llacs de Tristaina, el Parc Natural de Sorteny, el Coll de la Botella i la collada de Montaner.
Per la tarda alguna visita cultural: l'església romànica de Sant Martí de La Cortinada amb les seves pintures, Ordino i La Massana. I amb cotxe a Arinsal. Quina pena m'ha fet Arinsal! Del tot invadit per hotels, aparthotels, restaurants i immobiliàries; fins i tot les telecadires de l'esquí dins el poble!
Entenc que jo puc portar una idea encara romàntica del poble, de quan hi vam passar les vacances als anys setanta, a l'hotel familiar Pobladó (ara he vist que era un Pub i un Aparthotel), però això que l'hagin transformat al cent per cent...
Els andorrans continuen gratant la muntanya que està farcida de xalets i apartaments, tots tancats, amb les persianes baixades i els porticons posats. Tot això només per la neu de l'hivern? I el dia que no nevi? Si, com diuen, el canvi climàtic el tenim a la cantonada i suposarà un augment de les temperatures, dubto que es pugui fer ni tant sols neu artificial.
M'he preguntat si realment és un país nou de trinca. No he sabut veure cases antigues o inclús velles; m'ha donat la sensació que les han tirat totes a terra i les han construït de nou!: al Serrat, a Anyós, a Arinsal, per dir-ne alguns. Pal encara conserva el nucli de poble, Arinsal no; no l'he sabut veure.
Ja sé que no sóc andorrana, que els habitants d'Andorra es mereixen viure bé i que no tinc dret a jutjar el que volen que sigui el seu país, però potser una mica de respecte al medi ambient no estaria del tot mal vist.
De moment, encara els queden les valls i els cims de les muntanyes, moltes d'elles amb telecadires, però. Encara es pot caminar i anar als llacs i veure-hi flors i papallones. Us recomano que ho feu abans no se'ls ensorri la muntanya!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada