13 de setembre 2015

Escòla Occitana d'Estiu 2015

Ara que ja ha passat l'11 de setembre, m'agrada recordar la meva estada per segon any consecutiu a l'Escòla Occitana d'Estiu a Vilanòva d'Òlt. Una setmana de convivència i de germanor entre catalans i occitans, aprenent la llengua occitana, els costums, tradicions, cants i danses. Una immersió en la llengua i la cultura d'aquesta Occitània que ara forma part de França i que malda, també, per a ser una nació amb reconeixement.
Ha estat ja la 41ena edició i n'esperem moltes més.
Hi hem anat un nodrit grup de catalans que aplegats a l'entorn del CAOC (Cercle d'Agermanament Occitano-Català) hem pogut rebre
l'aprenentatge de l'occità en els seus diferents nivells i variants (llenguadocià, gascó i llemosí) i traspassar els aspectes de l'actualitat de Catalunya i, en el taller ofert de català, les festes i tradicions catalanes.
La situació de la llengua occitana encara està a un nivell reivindicatiu en el seu ús públic. S'estudia a les calendretes (escola occitana de primària) i es parla per la gent gran o per la gent conscienciada dels seus orígens però queda molt camí per recórrer. L'escola és una ajuda i un suport a tots aquells que hi estan interessats. En aquest sentit, i per reivindicar els seus drets el dia 24 d'octubre es celebrarà a Montpeller una manifestació en favor de l'occità que esperem que sigui un èxit. 
A part dels cursos de llengua, es pot assistir a xerrades i taules rodones sobre diferents aspectes de la història, la cultura i l'actualitat. Entre ells, es va presentar Lo Jornalet, diari virtual coordinat pel Ferriol Massip i que té incidència tant a Catalunya i Occitània com a La Val d'Aran i a d'altres països (Itàlia, Alemanya,...). Cal recordar que l'occità és llengua oficial a Catalunya en la seva variant aranesa.
Aquest any hem pogut gaudir d'un Estagi de cant tradicional que ha animat el Pèire Boissièra.
Un dels actes destacats fou l'emotiu homenatge a Marcèu Esquieu, fundador de l'escola, escriptor, poeta i gran occitanista.
L'altre acte que ha tingut ressò ha estat la presentació per part de Bernat Bergé i Núria Bayó, del llibre "Enric Garriga TrullolsUna vida al servei de Catalunya i Occitània", occitanista català que fou president del CAOC i que fa un recull de diferents escrits i discursos.
La convivència entre els assistents, la festa i el gaudi, l'aprenentatge de la llengua, l'aprofundiment en la cultura i el compartir il·lusions i objectius d'afermament nacional són els grans valors de l'escola que no es poden perdre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada