Sant Josep |
Una Badalona que dol i vol conservar les seves arrels i la seva identitat al costat de la capital del país, entre el Barcelonès i el Maresme, entre el mar i la Serralada de Marina.
I avui, ha estat festa grossa a la Providència amb una missa amb bisbe i tot! I amb una cercavila, amb els gegants de la ciutat i els gegants de l'escola dels Maristes, que ens ha portat fins l'Església de Sant Josep.
I m'ha vingut a la memòria el meu lligam amb l'església com a "parroquiana" durant la meva infantesa i joventut, quan vivíem al carrer Mossèn Reverend Anton Romeu. Vint-i-cinc anys hi vam viure! Crec que el nom l'ha anat canviant i ara no recordo si actualment és mossèn, és reverend o ja només Anton.
Anton Romeu i Prat va néixer a Vic i va morir a Badalona on va arribar el 1900 com a capellà de les germanes clarisses del convent de la Divina Providència. Va treballar per l'educació i l'esbarjo dels obrers.
Recordo que en aquells temps anàvem a missa a Sant Josep, els diumenges al vespre perquè el diumenge al matí s'havia de netejar a casa, que només es tenia festa dissabte per la tarda. Entràvem per Passatge de Ventós Mir i ens posàvem sempre als bancs de cap al lateral esquerra tot mirant a l'altar. En aquells temps acostumava a estar ple. Quan es va poder fer festa tot el dissabte hi anàvem els diumenges al matí, mudats tots tres. Després passàvem per la pastisseria Can Ventura i tornàvem a casa baixant el carrer de Mar, el de la Granota i el carrer Sant Josep. Crec que sempre hi havia vist el mateix capellà: un home gros, corpulent, per mi una mica malcarat i amb veu de tro. Aquell que es va encarregar, anys mes tard, de fer apostatar al meu germà perquè es va voler casar pel civil.
Santa Maria |
En els temps moderns els partits polítics i les entitats donen caràcter i raó de ser a la gent; no és igual una persona que militi a Esquerra Republicana, posem per exemple, que una que militi al PP. La gent s'ajunta per afinitats polítiques, ideològiques o culturals. Abans, aquesta funció la feien les esglésies: Santa Maria, Sant Josep, els Carmelites, per dir les més importants i arrelades a la ciutat. Cada grup tenia la seva idiosincràsia i es reconeixien les persones i es diferenciaven en bàndols. Uns eren així i els altres aixà. Talment com ara.
He recordat, també, les meves pràctiques de pedagogia, quan l'escola d'Educació Especial Llevant, antigament Patronat de Sant Andreu, estava situada a la rectoria de Sant Josep i baixàvem amb els nois al pati, amb les mestres: la Neus i l'Elvira i la Carme i la treballadora social, la Pepita.
Ramon Fornaguera Garriga |
Avui, doncs, he participat en aquesta inauguració de la celebració dels 150 com a cantaire de l'Orfeó Badaloní i m'he sentit a mi mateixa com a representant del Ramon Fornaguera, mestre d'obres.
Casa Pavillard |
Fàbrica Can Casacuberta |
Recordo també "la capelleta" que es passava de casa en casa. Ens la portava l'Esther, la veïna del costat, la teníem exposada al rebedor durant una setmana, crec i la passàvem al pis, no recordo si al senyor Chamorro o als Arcas. Em sembla que hi havies de posar alguna moneda.
També anàvem a Sant Josep, al Centre, a veure teatre. Badalona, ciutat que estimava el teatre i de la que en van sortir grans actors i actrius i hi passàvem les tardes de diumenge quan encara no hi havia tanta televisió.
Ja no vaig a missa a Sant Josep, però he fet alguns concerts com a cantaire de la coral Betúlia i de l'Orfeó Badaloní, a la capella o a l'església gran.
Ja no visc al carrer Mossèn Anton, però quan he anat a l'assaig de Betúlia al carrer Conquista o a l'assaig de l'Orfeó al carrer Marina, passo per davant de casa i me la quedo uns segons mirant; veig el carrer on saltàvem a corda amb les Arcas i les Aiza i esquivàvem els pocs cotxes que hi passaven; veig les pales treient la neu de l'any 1962 de davant la porta de les cases per fer un camí passador; veig l'Esther i el seu marit, al Chamorro i la seva filla l'Anita; els "Mazarrons" que cridaven Xordiii! pel terrat; veig, a la cantonada, la Mercè i el Pere, el fill, que celebrava sempre la seva revetlla amb més il·lusió que la de Sant Joan; sento el pare Arcas baixant l'escala amb el soroll desequilibrat dels seus passos i el suport d'una crossa i sento el piano de la filla gran que no parava; escolto la radio que posaven els veïns amb el consultori de l'Elena Francis o les cançons del Dúo Dinámico que agradaven llavors mentre al menjador de casa sonava el "Rey que rabió" i Cançó d'Amor i de Guerra i, més tard, el Xesco Boix.
Però, Sant Josep, no és només una església; és un equip de bàsquet, és patinatge, continua sent aspirantat per a infants i joves, ha estat teatre on s'han format molts actors que han esdevingut famosos; ha estat i és, en definitiva, un lloc de trobada de la gent, una part de la història d'aquesta ciutat i de cadascú de nosaltres personalment. Uns carrers, els dels voltants de Sant Josep, tranquils, ara ja sense fàbriques fent soroll. Una vida al voltant d'una parròquia que pot fer 150 anys i més.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada