He llegit l'article de Carles Capdevila a l'Ara d'avui sobre el documental "Camí a l'escola" i m'he recordat de la pel·lícula. Deliciós documental en el que l'esforç d'uns nens i nenes i la voluntat decidida d'uns pares destaquen per sobre de les dificultats per tal de tenir una educació, una instrucció i un ensenyament per ser millors i tenir més oportunitats en el seu entorn i en la vida. Infants que caminen kilòmetres per anar a estudiar amb il·lusió i passant tot tipus de situacions que els pot desviar del camí.
No són només ells en aquells països. He recordat el que expliquen tants i tants pobles de muntanya del nostre país en el sentit que en d'altres temps, cap als anys quaranta i cinquanta, fins i tot seixanta, també havien de fer llargues caminades tant a l'hivern com a l'estiu, en temps de pluja, de neu i sol, per anar a l'escola del poble més proper. Recordo haver-ho vist a Sant Jaume de Frontanyà on tota una corrua de germans que venien de la masia més allunyada del poble, passat Tubau, arribaven per anar a estudi amb la mestra. També a La Vansa expliquen com els infants de Banyeres i de les masies més allunyades anaven fins a Sorribes, que llavors tenia mestre, i omplien l'escola, fa anys buida de crits infantils i de cantarelles de taules de multiplicar. I és encomiable el seu esforç que durava fins als catorze anys, amb una mica de sort, perquè a partir de llavors s'havia de menar el bestiar i ajudar al pare en les feines del camp.
Banyeres |
I, en aquests dies de preinscripció i matricules pel proper curs, quan es revisen els números de matriculacions possibles i s'arriben a tancar més que a obrir centres d'ensenyament, he pensat en la sort dels pobles que han anat quedant despoblats en part perquè a partir dels dotze anys no es pot estudiar al lloc que tens més aprop. Ja no hi ha escola a Sant Jaume des de fa molts anys; ja no hi ha escola a Sorribes La Vansa i els infants han d'anar a Tuixent per sortir-ne als dotze anys i anar a la Seu d'Urgell obligats a fer una carretera, a l'hivern gelada, de giragonses constants durant uns tres quarts d'hora. El mateix passa en d'altres comarques com el Priorat.
Tuixent |
I, per contrast, molts dels infants de Badalona, per dir un exemple, van a l'escola a dues cantonades de casa acompanyats per la mare, en general, amb cotxe fins la porta!
Quin món tant estrany i tant desequilibrat!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada