14 de juny 2019

Jardí Botànic de Montjuïc

El juny és un bon moment per a fer una visita cultural al Jardí Botànic de Montjuïc.
Carxofa
Aquesta vegada, amb el CEC i el nostre vocal o voluntari que també és voluntari del Jardí Botànic i per tant, hem tingut algunes consideracions de més que cal agrair, hem visitat el Jardí Botànic Històric i el més clàssic. Que podria dir més que recomanar-vos la visitat de tots dos! I si teniu la sort d'anar amb el Joaquín, encara millor.
He pujat a peu des de Plaça Espanya; bé, a pau i ajudats per la mecànica, que està molt bé d'arribar fins dalt amb les escales que avui han funcionat totes!
Noguera alada de Rehder
Hem gaudit de la visita al Jardí Botànic veient les espècies que estan en conservació, l'hort que tenen a la masia i un recorregut ombrejat que et transportava més enllà de Barcelona. La història del Jardí arrenca de l'Exposició Universal de Barcelona del 1929, quan Francesc Cambó encarrega a Forestier el disseny dels jardins. Al 1930 Pius Font i Quer, eminent botànic del que encara avui en dia no s'ha superat la seva enciclopèdia "El Dioscórides renovado", Editorial labor, on aficionats i professionals hi trobem les referències botàniques, va començar a reunir una col·lecció notable de plantes endèmiques i rares provinents de la Península Ibèrica, les Illes Balears i el Marroc. 
Ficus
Prosopis chilensis
El Jardí Botànic Històric de Barcelona s'inaugura el juliol de 1941. En aquests moments, tot un equip de voluntaris fan les feines de neteja, conservació i plantació de noves plantes.
Hi podem trobar la Noguera alada de Rehder, declarat arbre d'interès local per l'Ajuntament de Barcelona el 1994 que fa 26m d'alçària amb una edat de 100 anys; hi trobem el Freixe i d'altres espècies d'arbres. A l'hort, ens meravellen els cards i les carxofes i totes les plantes remeieres des de la menta, passat pel fonoll, la lavanda, l'espígol i la marialluïsa entre d'altres.
Artemisa de Muntanya
Convolvurus cneorum
Una mica més amunt de la muntanya, per darrere de l'Estadi Olímpic hi trobem el Jardí Botànic. El seu espai està repartit entre diferents àmbits: Califòrnia, Austràlia,, Sud-Àfrica, Nord-Àfrica, Xile, Illes Canàries, Mediterrani Oriental i Mediterrani Occidental.
Fa bo de passejar-s'hi sense presses.
Podem recordar plantes conegudes i podem aprendre'n moltes. cada planta amb el seu cartell amb el nom científic, el nom català, castellà i anglès, la zona i hàbitat d'on prové i algunes característiques que la fan especial.
Gazania rigens
Card
Allà, ens embadoquem amb l'Alyxia ruscifolia d'Austràlia, el Ficus rubiginosa que permet que puguem fer-nos fotos a sota d'ell, una gran capçada per a un gran grup; la curiositat dels fruits de la Banksia integrifolia; els plomalls de la Xanthorrhoea glauca; el Prosopis chilensis o Garrofer xilè; la Quillaja saponaria xilena; la Parkinsonia aculeata de Mèxic; o la senzilla petúnia.
A Nord-Amèrica hi hem trobat l'Artemisa de Muntanya; al Nord-Àfrica el Convolvurus cneorum; a l'Àfrica del Sud, la Gazania rigens que s'assembla a la nostra margarida.
Cerverina
I a casa nostra: el magraner, el card, la cerverina i les varietats de roure.
Magraner
Hem tingut el plaer, gràcies als voluntaris, de verure l'expossició de bonsais que només està oberta el dies de festa i hem tingut una molt classe sobre aquest tipus de cultiu que meravella a alguns i fa arronsa el nas a d'altres. Però la xerrada ha estat instructiva i molt interessant.
Hem sabut aprofitar el dia.
Bonsai Bunganvil·lia
I contents, tot sabent més coses de les plantes i, en definitiva, de la natura, baixem d'aquesta petita muntanya tant propera i, de vegades, tant desconeguda, on hi ha racons i raconets per poder-los assaborir tots els dies de l'any.
Gràcies per aquesta oportunitat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada