31 d’octubre 2020

Racons de la Garrotxa

Sant Aniol de Finestres és un petit nucli situat en un paratge realment deliciós. Als peus de la Serra de Finestres, l'església destaca en el petit conjunt de cases que la volten. lloc tranquil, és un punt ideal per a les sortides per la zona, sobretot cap a Santa Maria de Finestres encimbellat dalt del cingle de la serra del mateix nom. La Garrotxa és una zona humida el que confereix al paratge una verdor sempre present; en temps de tardor, els rogencs i ocres li donen una nota de color celebrat pels pintors, fotògrafs i excursionistes

Endinsant-nos cap a la Vall de Bianya trobem Sant Pere Despuig, situat al centre de l'altiplà que separa les rieres de Santa Llúcia de Puigmal i de Santa Margarida. L'església, romànica però molt modificada per les reformes que s'hi han fet domina sobre un puig. El poble és mencionat l'any 858, quan és cedit al monestir de Riudaura. L'any 964, el bisbe de Girona Arnulf consagrà l'església de Sant Pere Despuig. En aquest poble residia l'antiga família dels Bianya, a la masia anomenada la Torre de Sant Pere (o la Torre de Bianya), que més endavant va passar a la família Corona. De fet, fou gràcies a la família Bianya que s'aixecà l'església.

Continuant per la zona, destaca Sant Martí de Capsec, ubicada als peus de la Serra de Malforat, va pertànyer durant molt de temps al Monestir de Camprodón. El lloc és encisador i l'edifici de l'església un dels més bonics de la Vall de Bianya. Cal donar-li la volta completa i admirar les seves pedres i el campanar que ens parlen des del segle XII. S'hi arriba des del nucli de Llocalou per la carretera de Capsec, travessant un terreny de masies ben cuidades. En alguns trams es poden trobar els cartells de la "Ruta de les Pairelies i ermites de la Vall de Bianya", un paisatge rural que travessa camps, ermites, boscos i masies majestuoses, que es pot fer a peu un dia de tardor assolellat, per admirar, a més a més, els arbres que perden les fulles, els grocs i tots els colors torrats.

Inserides a l'Inventari d'Esglésies Romàniques totes elles, també podem visitar Sant Martí del Clot o de Tornadissa, romànica i modificada arran dels terratrèmols del segle XV, amb un absis semicircular que va sofrir una reforma important al segle XVIII li dóna un aspecte totalment diferent del que et pots esperar d'un absis romànic. Val a dir que resulta realment curiós. A la porta d'entrada hi ha una inscripció que recorda els terratrèmols: "Com la present església destruïda per raó dita terratrèmol, l'any MCCCCXXVIII, los prohoms de la parròquia tornares la dita obra, l'any MCCCCXXXVIII".

Una ruta per gaudir, doncs, del paisatge, de llocs poc freqüentats, de la tranquil·litat i del passeig reposat. 

En definitiva, de la tardor sense presses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada