13 d’abril 2018

SRI LANKA II

Sri Lanka és, sobretot, una illa d'espècies. Una volta pel Jardí Botànic de Kandy i per l'itinerari pel jardí-botiga d'espècies de Matale, ens en donaran una idea global: gingebre, canyella, pebre, nou moscada, claus, curri, cacau, cafè, te, coriandre, vainilla, cúrcuma... Al llarg de tot el viatge ho anem arreplegant i portem les maletes plenes dels perfums i sabors d'aquesta terra.
L'estrella és la canyella. Sri Lanka és el principal exportador de branques i pols de canyella, d'aroma suau i gust exquisit. En la visita a la fabrica de canyella n'hem pogut seguir tot l'itinerari de fabricació: recollida, tallada i neteja de les branques, selecció de les parts que s'enrotllen elles mateixes per a formar els canuts, tallada dels canuts, lligada de les garbes, i emmagatzematge. Un procés que hem recorregut saludant les noies que estan treballant somrients als seus visitants i fotògrafs.
Interessant la visita al Museu del Te, on ens expliquen el procés des de la recollida per dones i homes carregats de cabassos a l'esquena, fins a la compra dels saquets que posarem en una tassa quan arribem a casa, còmodament asseguts al sofà, tot mirant com plou per la finestra i recordant, amb l'aroma, tot el que hem vist. I no creieu que és fàcil, no! La quantitat de classes de te segons la seva elaboració, la manera com es cull i quina part de la planta es processa, confereixen al tema la gosaria de saber-nos especialistes després del viatge.
Recordem que estem fent un viatge-taller. És important l'aprenentatge de totes les espècies i, també, d'altres elements del paisatge com els arbres: el kitul, amb el que s'elabora el sucre amb textura de mel, el cocoter, que es fa servir en tota la gastronomia illenca, el plataner, delícia de les hores d'autocar i visites tot esperant el dinar, la jaca o jakcfruit en anglès, un fruit enorme que ens sorprèn dalt dels arbres, l'arbre del pa amb les seves fulles enormes i lluents, la figuera sagrada, dant de tots els temples ja que, segons la tradició budista, Buda va aconseguir el Nirvana meditant sota un arbre d'aquesta espècie, i les grosses fulles de bètel amb el que emboliquen la nou picada, la calç morta, el tabac i d'altres espècies i masteguen asseguts a la gatzoneta davant les portes de les cases.
Hem passat tres dies en un lloc idíl·lic, enmig de la selva, tot aprenent a conèixer espècies, flors i arbres, relaxar-nos al riu i fent caminades amatents als mosquits i a les sangoneres. Eco Lanka, a la població de Pundaluoya, és un hotel ecològic, situat a l'interior del país, voltat de vegetació exuberant, que encomana tranquil·litat. I l'hem sabut aprofitat abans d'acabar la nostra ruta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada