dilluns, 28 de juny de 2021

Pujada al Taga

Una muntanya arrodonida que sempre m'havia captivat, no sé ben bé per què. Una muntanya present des de molts llocs, quan mires cap als Pirineus i les muntanyes de Núria, al Ripollès. No havia aconseguit pujar-hi mai, però. I ara, abans que les cames i els genolls m'abandonin, he decidit que hi havia d'arribar.

L'he fet des de Pardines. És a dir, des de Santa Magdalena de Puigsac on s'arriba amb cotxe per una carreterona estreta, força estreta. El lloc, un llogarret amb ermita romànica i quatre cases, una tranquil·litat envejable, un paisatge amable, amb el Taga de capçalera. Ja m'hi quedaria de grat!

Començo la pujada amb l'esperança d'arribar a dalt lentament, a poc a poc, assaborint cada passa, mirant bé el paisatge, recorrent el que queda i recordant el que he fet. El camí ja ho té això: els camins et porten on vols sempre que els segueixis amb motivació i ànims; no cal pas córrer; s'ha de gaudir, mastegar la pols o trepitjar el llot, saltar pedres o esquivar troncs i, això sí, deixar passar qui té més pressa. Faig el camí una bona estona acompanyada per un ciclista que carreteja a pes la bicicleta. El fill de divuit anys se'l veu ja a mitja pendent; ell va seguint cansat i il·lusionat cap amunt. No ho faria pas, jo, això! 

S'imposen unes parades estratègiques: per prendre alè, per admirar la serralada, per fer fotos, per calcular quantes passes o quant de temps deu faltar per fer cim, per observar als altres que van per davant o per darrere. Barret al cap, mànigues arromangades i ulleres de sol. A poc a poc, sense perdre gaire el ritme. El verd acompanya i la silueta del Taga, cada cop que aixeques el cap, sembla dir-te: au, va!, una mica més,  que ja arribes! L'últim tram sempre es fa pesat i t'has de dir mentalment a tu mateixa: ara pararé en aquella pedra; ara fins aquell arbre; ara descanso un xic a l'ombra; ara una mica d'aigua.

No és que sigui gran cosa el Taga, 2040 metres de pujada fàcil i camí còmode, és a dir, sense dificultats tècniques, més enllà de les habilitats i capacitats físiques de cadascú. Però  no tot han de ser cims de més  de tres mil per gaudir-ne i per estar satisfeta d'haver-hi pujat.

Un últim esforç i ja soc davant la creu groga ara que han fet veure que han alliberat els presos, només els presos, que donar l'amnistia a tothom i reconèixer l'autodeterminació potser ens faria mal. Ells han cremat una etapa, jo n'he fet una altra. Potser en Turull podrà continuar pujant al Cadí i els altres podrem seguir-li els passos.

Dalt del cim, gent. I un aire ben fresc i un vent que es gira una mica gelat. Esperar per fer la foto en solitari demana paciència amb aquells que s'instal·len a la creu i no en marxen. Una emoció d'haver aconseguit un repte a la mesura de cadascú.  I donar una volta de tres-cents seixanta graus admirant el paisatge que la boira et deixa entreveure. Una boira que va i ve, que puja i baixa jugant amb el llom de les muntanyes. Una mica de fruita, quatre cireres, i de baixada.

No descorro el camí. Segueixo un tros la carena fins a la Portella d'Ogassa, passant per sota el Puig d'Estela i vaig davallant endevinant un corriol colgat d'herba trepitjada. Els Plans de Moreroles, amples i oberts, em recorden racons viscuts de les Dolomites. Anant baixant i la vegetació es va fent més frondosa i la calor es fa sentir més. La boira ha quedat dalt i busco una ombra per dinar al costat de l'Estany d'en Roca, un estany petit i cobert de verdet. Des d'aquí, no es veu el Taga i no el torno a retrobar fins que no arribo a l'església romànica de Santa Magdalena de Puigsac. 

Una parada cafetera i un gelat a Pardines per celebrar la pujada i cap a Queralbs, que Núria sempre m'espera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada