19 d’agost 2021

Agost

Tradicionalment, l’agost és un mes de vacances. Un mes que tothom para una mica el ritme de vida i de treball. Les ciutats es buiden, només una mica, eh!, perquè a Badalona costa el mateix d'aparcar a qualsevol hora del dia. Els carrers mig buits i gran part de les botigues tancades. Aquest any he comprovat que les botigues obren als matins i tanquen a les tardes, si més no les del centre de Badalona; deu ser per allò del toc de queda, com si estiguéssim en una guerra de racionament!

Surts a la tarda i no trobes pràcticament a ningú pels carrers de la gran ciutat, hi ha gent passejant per la Rambla i pel carrer de Mar, però sense empentes ni aglomeracions. Biblioteques tancades, centres cívics tancats, tallers artesans amb la porta closa..., com si a l'agost només es pogués passejar, sortir al matí i quedar-se a casa els que no tenen possibilitats d'anar enlloc a escampar la boira.

No sé si ho acabo de veure gaire racional, jo, això. Sempre he pensat perquè no pots anar a classe de dibuix o de Packard, per exemple, a alguna xerrada o a concerts que no siguin necessàriament grans festivals de música moderna a l'aire lliure. Trobo que és ara quan hi ha molta gent que podria aprofitar el temps lliure i fer aquelles coses que no pot fer la resta de mesos sigui perquè treballa o ha d'anar a buscar els nens a l'escola o té feina a casa. Es podrien repartir més les vacances de tothom, no? I més si pensem que l'agost és aquell mes que, segons on anem, està ple a tot arreu, tot és més car, acostuma a fer més calor i no ve de gust fer coses que hagis de pensar molt.

La COVID, estic segura que haurà canviat moltes coses, però no ha aconseguit canviar horaris ni vacances i continuo pensant que hem perdut una oportunitat d'or. Horaris comercials, horaris a les indústries o empreses, horaris a les escoles o horaris culturals, als teatres o concerts. No em sembla malament que les botigues tanquin a l'estiu a les tardes, però peso que, paral·lelament podrien obrin teatres i sales de concert més d'hora, tallers, biblioteques i llocs d'esbarjo o de cultura. Tant queixar-nos que la cultura és essencial, tant queixar-nos que no s'omplen sales de concert o auditoris, tant queixar-nos dels horaris intempestius que tenim en aquesta àrea del mediterrani i, quan podem, no ho aprofitem. jo crec que hi ha gent per tot.

Som animals de costums i costa trencar amb un ritme que se'ns ha imposat, però potser hauríem de ser una mica més agosarats i provar-ho, crec que tindríem sorpreses! I no ho dic per mi, que a casa em falten mans, i tan aviat escric, com toco piano, com pinto, com faig fotografia, llegeixo o me’n vaig de caminada. Però em consta que hi ha molta gent que desaprofita les hores perquè no sap què fer. O sembla que estiguis "obligat" a sortir fora, de viatge o d'estiueig. Tot i que veus que hi ha gent que deambula per tot arreu, una mica perquè si, perquè toca, perquè segueix el corrent i no sigui dit que no se n’ha anat de vacances.

Ja sé que hi ha les escoles d'estiu, com les del professorat o les d'alguns partits; o com l'Escola Occitana d'Estiu a Vilanova d'Ot o la Universitat Catalana d'Essiu a Prada del Conflent. Però crec que podrien ser més i fer Jornades en Museus, per exemple, o Setmanes i Xerrades temàtiques..., possibilitats, amb una mica d'imaginació, mil i una!

També les colònies i casals o campaments per a canalla i gent jove. I la gent més gran?, i les famílies?

Potser no costaria gaire trobar alguna activitat que no fos, això sí, una opció més paternalista que d'altra cosa. Crec que hi ha molta gent que té ganes d'aprendre coses noves, de formar-se, o de gaudir amb d'altres del temps i de la vida.

No sé, sense ganes de polemitzar gaire, és la meva humil opinió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada