15 d’agost 2021

Vall Ferrera

La Vall Ferrera és una de les valls més verges del Pirineu, on encara no hi ha una massificació en temps d'estiu i, pels que ens agrada la tranquil·litat, esperem que continuï així.

El nom de la vall prové de l'extracció de ferro com a activitat primordial ja des del segle II dC. i que es va mantenir fins a finals del segle XIX. L'altra activitat important durant segles va ser l'aprofitament del bosc: fusta i ferro van agermanades a la Vall Ferrera. La tercera, i la més important avui en dia, és el turisme de muntanya, amb alguns pics que atrauen l'atenció dels excursionistes: el Monteixo, el Sotllo i la Pica d'Estats.

Malgrat els grans pics, la vall ofereix moltes possibilitats de caminades sense haver d'enfilar-nos tan amunt. Una estada a Àreu, al capdamunt de la vall, permet resseguir camins, visitar la serradora tradicional, passar per fargues i bordes, algun poble abandonat com Besán i passejar-se per boscos i plans. I si hi aneu pels volts de Sant Joan, podreu participar amb els fallaires d'Alins en la baixada de les teies enceses des de l'ermita de Sant Quirc, o anar a la Fira del Ferro el segon cap de setmana de juliol.

El Noguera de Vallferrera travessa tota la vall, al que se li ajunta, una mica més amunt d'Alins, el Noguera de Tor; tots dos afluents de la Noguera de Cardós, la vall paral·lela que trenca cap amunt des de l'encreuament de Tírvia. Els boscos de pi roig, amb el sotabosc de boixerola i nabiu i prats envoltats de bedolls, competeixen per fer-se amos de la muntanya i les roques de pissarra i d'esquists, que confereixen al paisatge diferents tons de verds sobre gris.

El bosc de Virós és un bon exponent de la massa forestal. Els camins permeten descobrir els seus valors naturals. Podeu arribar fins el Refugi de Gall Fer, encantar-vos amb les Bordes de Buiro i l'ermita de Santes Creus i descansar a les Bordes de Virós i l'ermita de Sant Lliser.

Alins us permet fer bons àpats, visitar la Torre de les Bruixes, una fortificació medieval utilitzada com a torre de guaita i com a presó. Qui sap si les bruixes ballaven al seu entorn amb les dones d'aigua per a fer més planer el tancament dels presos! Des d'Alins també es pot pujar al Mirador de Cassos i dominar tota la vall. I al mateix poble hi trobareu una llibreria especialitzada en llibres de muntanya.

Passegeu-vos pels pobles: Ainet de Besán, Araós, Norís, Burg, Farrera, Tírvia i Àreu sense deixar-vos el nucli de la Força d'Àreu i la seva església de Sant Feliu. Hi trobareu poca gent però cases i teulades molt arreglades. A 'Àreu, si hi sou a primers d'agost, podeu fer un tomb pel poble visitant la Fira d'Artesans; val molt la pena, ja que no es tracta de la típica fira de menjars, botifarres i formatges, ans dels productes de la seva gent que han fet per a l'ocasió: fotografies de la vall, pintures, jerseis fets a mà, una exposició d'herbes amb explicació dels seus usos i propietats pels joves de l'escola i fins i tot el creador d'autòmats que us explicarà amb tot detall el seu mecanisme.

I, sobretot, camineu, camineu! Per admirar el paisatge, les muntanyes, les flors i les papallones. Per Virós, pels plans de Boet o d'Arcalís, per les Bordes de Costuix, les de Pelaitan, les Bordes de Burg o tantes d'altres com hi ha disseminades per tot arreu; pels estanys com el d'Aixeus. Arribeu-vos al Refugi de la Vall Ferrera, al Pla de la Selva per admirar un dels avets més grans del Pirineu, l'avet del Pla de la Selva o avet de les Fonts; pugeu i baixeu pels colls, com el Coll de Tudela o com el Coll de So i el seu mirador per veure el sense fi de muntanyes a l'horitzó; i estireu-vos als prats o remulleu-vos els peus al riu tot llegint un bon llibre. Traieu temps per a vosaltres i passeu un estiu sense xafogor ni presses,

Canseu-vos caminant, pujant i baixant de les muntanyes, per aconseguir, un cop arribats a destí, un relaxament ben volgut!

Molt bon estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada