20 de juny 2015

Corona de Rei

Saxifraga Longifolia, Corona de Rei. Anomenada també Herba de cingle o Herba de la regla, creix en terrenys calcaris a la fissura de les roques i, com el seu nom comú indica, forma una corona de fulles arran de terra., amb una tija pràcticament inexistent. La podem trobar per tot Europa i en els Pirineus i la serralada Cantàbrica. És una planta tòxica i molt perillosa, pot provocar greus trastorns i fins i tot la mort segons les dosis i es recomana no ingerir-la sense prescripció mèdica. S'ha fet servir com a remei casolà pels pastors dels Pirineus en els parts complicats dels animals ja que és un poderós abortiu. Necessita força anys de maduració i arriba a fer una flor amb més de 200 flors petites. Un cop ha florit, la planta es mora.
Aquest és un exemplar fotografiat a la carretera de Coll de Port i ha valgut una Menció Especial en el XVII Concurs de Fotografia de Plantes Medicinals Vinca Pervinca organitzat per per l'herboristeria Maria Casas del Clot.
He estat molt satisfeta d'aquesta menció. Cada concurs, i ja en porten 17!, és un repte: en el moment de fer les fotos, en el moment d'escollir d'entre varies la que es vol presentar, en el moment de cercar les característiques de cada planta i, sobretot, en el moment de compartir el premi amb les altres persones que han presentat les seves obres en el concurs i amb la gent de l'herboristeria, en especial amb la Maria Casas, biòloga i gran coneixedora de les herbes medicinals.
Avui, en la recollida dels premis la Maria comentava que cada moment de fer una foto, és un moment de pau, de parada dins el nervi que ens acompanya a tots en el dia a dia. M'ha agradat aquesta visió. Una fotografia necessita una mirada, una parada, un ritual en podríem dir, una comunió amb la natura.
Moltes gràcies altra vegada pel premi i que pugueu continuar organitzant una activitat com aquesta que dóna un altra valor a la vida quotidiana i retorna a cadascú aquest moment de pau tant desitjat.
Fins l'any vinent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada