Nyàmera (Helianthus tuberosus)
"De petit ja coneixia les nyàmeres. Camí de l’escola les trobava cada any
a principi de curs prop de la ja enderrocada capella dels Dolors. Eren
unes flors grogues molt vistoses. Nosaltres les anomenàvem “enganxa
nois”. No sé si serà un localisme maçanetenc, no sé d’on carai havíem
tret aquest nom, el fet és que no l’he trobat enlloc amb aquesta
denominació, I mireu que de noms no n’hi falten a l’hora d'anomenar-la.
Se la coneix també per: patata de canya, dimonis, pataca, patarota,
patata burba, patata de Màlaga, patata moruna, patata setembrera,
patates, patates nyàmeres, ramons i setembres.
Les arrels formen uns tubercles semblants a les patates que també són comestibles i no porten fècula. Té un gust semblant al de les carxofes. Es pot menjar en cremes, purés, fregides tallades a daus o en làmines".
Les arrels formen uns tubercles semblants a les patates que també són comestibles i no porten fècula. Té un gust semblant al de les carxofes. Es pot menjar en cremes, purés, fregides tallades a daus o en làmines".
NYÀMERES
Com un esquitx
De gira-sol
El meu desig
També la vol.
Se m’apareix
Vora del riu.
veig com floreix,
Mon cor somriu.
Ben soterrades
Té les pataques
Tan anhelades
Per boques flaques
De gira-sol
El meu desig
També la vol.
Se m’apareix
Vora del riu.
veig com floreix,
Mon cor somriu.
Ben soterrades
Té les pataques
Tan anhelades
Per boques flaques
Narcís Munsó
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada