El rovelló, esclata-sang, pebràs, pinenc, pinenca o paratge del llatí lactarius 'que té llet' i sanguifluus 'que raja sang') és un bolet de la família de les russulàcies, dels més apreciats gastronòmicament a Balears, Catalunya i al País valencià. Sovint s'anomena també «rovelló» un altre bolet del mateix gènere, el pinetell (Lactarius deliciosus),
també molt apreciat gastronòmicament; de la mateixa manera a vegades
també es diu «pinetell» a aquest bolet. Ambdós són, sens dubte, els
bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya. De la mare del
Rovelló se'n pot dir potifler, o simplement mare del Rovelló.
No s'han de confondre amb la lleterola de llet groga (Lactarius chrysorrheus), bolet no comestible, aparentment com el rovelló, però més petit i amb un color més clar i que quan es trenca en surt llet blanca.
SOM BOLETAIRES |
|
||
Som boletaires som cistellaires, la nostra vida és el rovelló. Sentint la flaire no triguem gaire a tenir ple el cistell i el sarró. Fredolics, reigs, carreteres, mollerics i xampinyons, rossinyols, magencs, llenegues, cama-secs i moixernons. I al voltant dels pins s’albiren rovellons i pinetells. I al voltant de les alzines surenys i carlets novells. Som boletaires som cistellaires, la nostra vida és el rovelló. Sentint la flaire no triguem gaire a tenir ple el cistell i el sarró. Bolets que Déu va donar-nos als Països Catalans, és igual anomenar-los rovellons o esclata-sangs. Dos amors jo comparteixo, Catalunya i els bolets, si un em fa decaure els ànims l’altre me’ls manté ben drets Som boletaires som cistellaires, la nostra vida és el rovelló. Sentint la flaire no triguem gaire a tenir ple el cistell i el sarró. |
|||
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada