26 de maig 2023

Beethoven: gràcies!

 Ahir vam fer el concert del Beethoven. així de familiar. Un concert preparat amb il·lusió per l'associació Messies Participatiu, que ens dóna la possibilitat de cantar en grans obres corals, com si es tractés de professionals.

Tots hi hem posat el cor, l'esforç, les ganes de cantar, des de l'Orquestra Terrassa 48, fins els cors d'escenari: Cor Ciutat de Mataró i Coral Belles Arts de Sabadell. Amb els solistes Anaïs Oliveras, soprano, Mariona Llobera, contralt, Jorge Juan Morata, tenor i German de la Riva, baix. Va ser un gaudi sentir-los, unes veus conjuntades les dels cors i unes veus excelses les dels solistes. I tota la massa coral de l'associació, unes dues-centes cinquanta persones amb les que col·laboro.

La Missa en do major, op. 86 de Beethoven va ser composta per encàrrec del príncep Nikolaus Esterházy  el 1807 per celebrar l'onomàstica de la princesa. Es va estrenar el 13 de setembre de 1807 i és considerada com una obra mestra, encara que al príncep no li va agradar. Una missa poc interpretada i ambiciosa, amb els seus pianos i fortes i amb unes "pujades i baixades" per part de les contralts que han fet que estiguéssim atentes i donéssim el millor. Una obra d'una energia total amb passatges d'expressió dramàtica i emotiva. Una autèntica joia!

L'audició ha començat amb una obra de Josep Fàbrega, la simfonia en do major. Fàbrega fou violinista i compositor català de la segona meitat del segle XVIII, un dels pioners del simfonisme català.

I tot plegat dirigit per Josep Prats, conegut durant anys pel seu bon fer amb la coral Cantiga. Un concert, doncs, de luxe!

Crec que vam quedar molt i molt correctes. Una amiga m'ha comentat que  era un goig sentir-nos com si fóssim un cor professional. Els nervis han  quedat enrere, aquells passatges que ens oferien més dificultats, també. Hem cantat el Kyrie i el Glòria amb molta força; pell de gallina al Credo; un plaent Sanctus i una emotivitat superior amb el Benedictus i l'Agnus Dei que hem repetit.

Una experiència total de música.

Sense més preàmbuls us deixo amb Beethoven. No el que vam fer nosaltres a l'Auditori, amb una gravació del concert a Buenos Aires. Que la gaudiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada