14 de març 2010

Santa Eulàlia de Timoneda


Timoneda és un lloc enlairat entre muntanyes prop de Solsona, en el camí que porta cap Andorra, al primer trencall a la dreta que es troba en la carretera de La Bassella. Arribats a l'alçada de cal Vilà cal prendre el camí que porta a la casa i traspassada aquesta, arribarem a Sta. Eulàlia. Té la Serra d'Odèn i el Port del Compte que li fan de bressol, i una mirada extensa a la plana. El seu nom prové del timó, aquella planta olorosa i petita, tan plena de poders, que en d'altres contrades anomenen farigola.
Les pedres de la petita església pre-romànica ens parlen d'història, una història de fets i de gent, de cavallers i rodamóns.
Els diumenges encara s'hi apleguen rostres de pell rosada, encara es parla del bosc i del conreu; gent esclavitzada a la terra, que sap el nom de cada arbre, de cada bri d'herba. És la trobada dels pagesos del voltant, al toc de la campana, que estan amatents a la pluja, a la secada, al sol i al vent.
Paradís de boletaires quan l'any és bo: rovellons, pinetells, llenegues i fredolics que portaran al mercat de Solsona. Paradís també dels trufaires que amb els seus gossos busquen el fruit preuat. Lloc de caçadors que esperen pacients el pas dels senglars, les perdius fugisseres, la corredissa dels conills.
En la nit estelada, Timoneda, silenciosa, encara ens pot parlar de petites històries, del lent pas del temps.
Si no teniu pressa, si voleu un poc de calma, no dubteu en fer-hi una escapada.


Premiat a la Revista Descobrir Catalunya amb una bici tot terreny.
Editat al n. 5 de la Revista Descobrir Catalunya, 1997

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada